DIETA MACROBIOTICA A LUI GEORGE OHSAWA – Episodul 2

PREDOMINANTA YIN-YANG A ALIMENTELOR

“Alimentaţia este baza sănătăţii şi a fericirii, fiind considerată de cei înţelepţi o adevărată artă a vieţii” G. Ohsawa

Odată ce am reuşit să ne edificăm în privinţa predominanţei noastre energetice, ceea ce avem de făcut este să urmărim să compensăm excesul de Yin sau de Yang prin mijloace adecvate. Conform învăţăturilor orientale, omul, respectând un anumit mod echilibrat de alimentaţie conform acestor principii fundamentale YIN (-) şi YANG (+), îşi poate polariza şi armoniza întreaga fiinţă, pe toate nivelele sale.

Alimentele pot fi clasificate, din punctul de vedere al încărcăturii lor energetice, în alimente care amplifică în ființă energia YANG (+) şi alimente care amplifică energia YIN (-). Această influenţă exercitată de alimente asupra polarităţii energetice a fiinţei nu este egală (polenul de albine având, de exemplu, o încărcătură solară (yang) mai pronunţată decât grâul etc.). Astfel, alimentele (cereale, leguminoase, fructe, condimente, băuturi, dulciuri, etc.) au fost clasificate de către G. Ohsawa în alimente cu caracter Yang, pronunţat Yang, extrem Yang, respectiv Yin, pronunţat Yin, extrem Yin.

Prin energia lor specifică, alimentele influenţează şi chiar modelează atât corpul fizic, cât şi viaţa interioară a unui om, mai ales atunci când sunt folosite o perioadă mai mare de timp. Primul efect al alimentelor este asupra corpului fizic, dar în timp, sunt afectate gândurile, viziunea lăuntrică asupra lumii şi relaţiile cu oamenii. O persoană care consumă în mod frecvent alimente cu gust picant (specific Yang) va avea în mod evident un comportament diferit de o altă persoană care preferă gustul dulce (specific Yin), aşa cum o fiinţă care preferă carnea (aliment Yin) diferă de o alta care preferă merele (fructe Yang), fiecare dintre ele având un comportament specific, o predispoziţie caracteristică către anumite boli, un mod anume de a reacţiona la remedii şi chiar diferite moduri de a gândi.

În lumina acestor principii, fiinţa cu dominantă YIN (-) va urmări să integreze şi să asimileze prin alimentaţie îndeosebi esenţa energetică de natură predominant YANG (+) prezentă mai ales în anumite alimente, în timp ce o fiinţă excesiv YANG (+) va urmări să utilizeze o alimentaţie predominant YIN (-), pentru o cât mai deplină armonizare a sa.

Toate alimentele şi băuturile folosite trebuie să fie naturale, nepreparate industrial cu diferite substanţe chimice de sinteză sau tratate artificial. Chiar şi apa tratată este uneori impură. O fiinţă suficient de echilibrată şi care respectă legile de manifestare ale celor două principii polare opuse, atât în interiorul, cât şi în exteriorul său, va rezista cu succes mult mai bine în faţa influenţelor nocive, stresurilor, tensiunilor sau frustrărilor generate în această lume.

Pe aproape tot globul, dar mai ales în Occident, aceste reguli nu sunt cunoscute, şi cu atât mai puţin, respectate. Pentru a trăi o existenţă fericită, interesantă, armonioasă, veselă, sănătoasă şi îndelungată, este necesară consumarea unei alimentaţii naturale, adaptată cu abilitate propriei naturi de a asimila ceea ce îi este ei necesar.

Autovindecarea prin echilibrarea energetică Yin (-) – Yang (+) generează condiţiile unei vieţi lungi si fericite. În plus, ea este extrem de simplă şi economică, se poate aplica tot timpul şi la orice vârstă.

ALIMENTAŢIA YANG

Foarte puţini oameni sunt cei armonizaţi, care prezintă un grad mai ridicat de echilibru între aspectele Yin (-) şi Yang (+) din fiinţa lor. Cei mai mulţi prezintă o predominanţă energetică într-un sens sau altul, ceea ce înseamnă o dizarmonie, un dezechilibru în buna funcţionare a structurii lor fizice si subtile. Dezechilibrul energetic (menţinut în timp) dintre Yin si Yang duce la apariţia bolii; când acest dezechilibru devine excesiv, boala devine cronică.

Datorită orientărilor actuale legate de alimentaţie, la majoritatea oamenilor de acum se poate remarca amplificarea în exces a energiilor Yin. Toate preparatele sintetice, cu adaosuri de substanţe chimice, cele mai multe dintre dulciuri, alimentele conservate, precum şi o parte dintre celelalte alimente utilizate frecvent în alimentaţie sunt de natură să amplifice sensibilitatea şi receptivitatea excesivă, dezechilibrată a oamenilor.

În fiinţa umană, diminuarea energiei YIN în exces şi amplificarea energiei YANG este necesară datorită faptului că o dominantă energetică pasivă creează premizele unei receptivităţi necontrolate a fiinţei la influenţele negative. Compensarea printr-o alimentaţie Yang a deficitelor energetice este astfel esenţială. La o analiză mai atentă a alimentelor cu caracteristici yang putem constata că multe dintre comunităţile de longevivi, precum şi persoanele ce manifestă o bună stare de sănătate, consumă frecvent alimente yang, cum sunt cerealele, merele, nucile, etc., și recurg frecvent la o alimentație fără foc.

Firea umană are foarte multe nuanţe, exprimând permanent împletirea dinamică a lui Yin şi Yang pe toate nivelurile. Din acest motiv, determinarea dominantei energetice la nivel psiho-mental a unei fiinţe este de cele mai multe ori dificilă pentru necunoscători. Dar “pomul se cunoaşte după roade, iar omul după fapte”. O fiinţă solară (Yang) este capabilă de acţiune şi manifestă o capacitate mărită de control asupra energiilor lăuntrice; ea este de-a lungul vieţii stabilă, fermă, lipsită de complexe de inferioritate, sigură în tot ceea ce întreprinde, şi va fi foarte greu de întors din drum. Ea reuşeşte să îşi conştientizeze şi controleze într-o mare măsură emoţiile inferioare. O fiinţă receptivă, cu structură energetică predominant Yin, prezintă labilitate în gândire şi decizii, are o putere de finalizare redusă şi tinde să dea mereu vina pe conjuncturi, se închide şi devine depresivă sau este mereu măcinată de îndoieli.

Se poate afirma, privind în ansamblu tendinţele societăţii actuale, că majoritatea oamenilor se confruntă astăzi cu un exces de energie Yin. Alimentaţia predominant de natură Yin, sedentarismul, stresul, degenerarea datorită viciilor, sunt toate cauze ale acestei situaţii. Prin amplificarea componentei energetice Yang, se va modifica răspunsul la stimulii exteriori perturbanţi si poate fi dobândită o adevărată imunitate la stres. O fiinţă care are forţă lăuntrică şi este emisivă, solară, armonioasă, nu poate fi perturbată de o ameninţare în plan social, ci dimpotrivă, se va simţi stimulată să o rezolve, să o depăşească fără a se manifesta prin disperare, îngrijorare excesivă sau mânie.

Pentru o echilibrare armonioasă a energiilor Yin-Yang în fiinţa umană este necesară astfel mai ales amplificarea energiei Yang care să compenseze excesul de energie Yin, care în general se percepe a fi predominant în foarte multe cazuri.


Lista alimentelor cu preponderenţă Yang

CEREALE: 1 Orez, Mei, Grâu,

2 Hrişcă

LEGUME: 1 Linte, Varză albă, Păpădie, Lăptucă, andive, varză creaţă, praz, ridiche, nap, ceapă, pătrunjel, asmăţui, soia, morcov

2 Dovleac, morcovi, salsifi, brusture, creson rădăcină de păpădie, seminţe de dovleac prăjite


SEMINŢE :Susan, floarea soarelui, dovleac

PEŞTI :1 Somon, languste, creveţi, homar, heringi, sardine

2 Icre Caviar

CARNE: Porumbel, potârniche, curcă

Ouă: Fazan

LACTATE: Branza Roquefort, Brânză de capră

FRUCTE: Fragi, mure, castane mere, nuci, seminţe de floarea soarelui

BĂUTURI:1 Macerat sau ceai din muşeţel, rozmarin, Ceai natural japonez (Boncha), Malţ, Cicoare, Cafea Oshawa, Cafea de păpădie

2 Ceai Dragon

3 Ginseng

CONDIMENTE: 1 Scorţişoară, mărar, busuioc, cimbru, rozmarin, cimbrişor, ceapă

2 Pătrunjel, salvie, hrean, şofran, cicoare sălbatică

3 Genţiană, sare marină nerafinată

(În lista de mai sus, cifrele reprezintă intensitatea acumulării energiei Yang în acele alimente, astfel: 1 – energie yang în proporţie moderată, 2 – accentuat yang, 3 – extrem de yang).

Există numeroase modalităţi de amplificare a energiei Yang în fiinţă: prin alimentaţie, diferite poziţii corporale sau exerciţii de gimnastică psiho-somatică, mod general de viaţă, atitudine interioară, plante medicinale etc. Profesorul japonez George Ohsawa prescrie 10 regimuri alimentare macrobiotice în scopul armonizării gradate a structurii energetice, bazate pe integrarea treptată în dieta zilnică a unor alimente Yang, astfel încât în scurt timp să se elimine orice problemă de sănătate.

Descriem mai jos modul în care sunt structurate regimurile în funcţie de alimentele yang care vor fi utilizate zilnic:

Nr. Cereale Legume Ciorbe Cărnuri Salate Deserturi Băuturi
7 100% În cantitate cât mai redusă
6 90% 10%
5 80% 20%
4 70% 20% 10%
3 60% 30% 10%
2 50% 30% 10% 10%
1 40% 30% 10% 20%
1 30% 30% 10% 20% 10%
2 20% 30% 10% 25% 10% 5%
3 10% 30% 10% 30% 15% 5%

Primul pas recomandat este înlocuirea cărnii cu vegetale bogate în proteine, lactate şi ouă, fructe. Odată devenit vegetarian se poate trece gradat la o alimentaţie echilibrată, consumând totuşi cât mai multe alimente de natură Yang. Pentru cei ce suferă de perturbări serioase de natură Yin sau au avut o lungă perioadă de timp o alimentaţie şi un stil de viaţă necorespunzătoare, este de preferat să înceapă direct cu regimul nr. 7 pentru o scurtă perioadă (10 zile). Dacă starea generală nu se ameliorează suficient după un prim regim este necesar atunci să fie reluat, succesiv de mai multe ori, cu o perioadă de pauză, până ce obţinem efectul dorit. După ce am atins o condiţie de echilibru şi o stare fizică foarte bună, putem coborî gradat la regimurile 6,5 etc. introducând treptat şi alte alimente Yang, până ce ne stabilizăm la un regim suficient de variat şi totodată adecvat structurii noastre precum şi perioadei din an în care ne aflăm.

Trebuie menţionat faptul că deşi regimurile lui Ohsawa cuprind şi capitolul “carne” va fi necesar pentru menţinerea unei suficiente stări de purificare a organismului să NU consumăm carne. Aceasta este cu atât mai necesar cu cât în cazul anumitor afecţiuni şi dezechilibre grave consumul de carne poate fi extrem de dăunător.

In episodul urmator vom prezenta cel mai celebru regim purificator al lui George Ohsawa, si anume regimul Nr. 7

Anunțuri

Un comentariu la “DIETA MACROBIOTICA A LUI GEORGE OHSAWA – Episodul 2

  1. Incepand din 1973 cand am citit primele materiale (eram student la IASI) despre Alimentatia Macrobiotica a dr Nyoti Sakurazawa din Japonia si am inceput sa le practic, fiind presat sa iau medicamente, am realizat primii pasi spre starea mea actuala. Am pregatire de biochimist si autodidact in Nutritie Celulara la nivel de infrastructura celulara.
    Interesul pentru orice realizare autentica ma aduce si pe acest site. Succese in munca si in viitor si bucurii din munca cu oamenii iti doresc.
    AMOSRAMAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s