FRICA: INAMICUL NUMARUL 1 AL VIEŢII

Când am analizat principalele efecte ale perturbării centrului rădăcină (Muladhara Chakra – centrul energetic al vitalităţii) am arătat că unul dintre cele mai grave îl reprezintă FRICA. Frica este o piedică serioasă în calea fiinţei umane. Anumite persoane au frică de viaţă. Altele au în schimb frică de moarte. Pentru unele persoane, frica de lumea de dincolo şi de judecata de apoi, face să le dispară pentru totdeauna orice bucurie de a trăi. Ele nu pot aproape niciodată „SĂ SE BUCURE DE CLIPA CARE ESTE” din cauza grijilor şi fricilor imaginare cu privire la posibilul risc pe care îl va aduce pentru ele viitorul. Lor le este frică de orice: au frică de tunete, de trăznete, frică de şoareci, păduchi, reptile, frică de singurătate, frică de bătrâneţe, frică de boală, de mizerie, frică de părerea celuilalt sau de părerea dezaprobatoare a lumii, frică de a reuşi sau frică de a nu reuşi, frică de ele însele, deoarece ele nu ştiu la ce să se aştepte cu privire la reacţiile sau stările pe care ar putea să le aibă dacă vor fi confruntate cu anumite situaţii de viaţă.

Orison Swett Marden, binecunoscut pentru cercetările sale practice asupra orientării pozitive a gândirii, scrie: „Frica, adesea paralizantă, şi toate manifestările sale: grijile, anxietatea, stresul, mânia, gelozia, timiditatea, este cel mai mare duşman al rasei umane”.

La ora actuală oamenii de ştiinţă cunosc destul de bine influenţa fricii asupra fiziologiei omului. Prin caracterul său periculos, frica îi macină sănătatea şi îi ameninţă echilibrul. Sora sa, spaima, atunci când este foarte mare, poate avea efecte foarte violente: paralizia sistemului nervos, icter (gălbinare) etc., chiar moartea. În multe cazuri s a văzut cum firele de păr ale unor persoane tinere au albit într un timp record. La ora actuală se ştie că, în general, frica şi grijile creează o puternică demagnetizare vitală a fiinţei.

La o analiză atentă realizăm că frica tinde să ne fixeze atenţia asupra părţilor întunecate, nefericite ale lucrurilor, asupra negativului, asupra răului în general. Frica conduce aproape întotdeauna la pesimism. Ea deprimă în profunzime, paralizează aproape toate facultăţile. Ea indică întotdeauna o lipsă de ÎNCREDERE în noi înşine, în semenii noştri şi în Dumnezeu.

Direct proporţional cu tensiunea existenţială produsă de frică sunt atrase către noi tocmai lucrurile sau situaţiile de care nouă ne este cel mai mult teamă. Inţelepciunea populară afirmă foarte plastic în această direcţie că: „DE CE ITI ESTE FRICA, DE ACEEA NU SCAPI;

Si totuşi: ce putem face?

Aşa cum aminteam la început reactivitatea noastră emoţională cu privire la frică include totul: de la o îngrijorare apăsătoare, mergând până la anxietate, fobie, spaimă  şi chiar teroare.

Oricare ar fi teama pe care o avem trebuie să realizăm că ea serveşte unui scop bine definit şi mesajul său este clar.

Mesajul: Teama este pur şi simplu anticiparea faptului că ceva care se petrece sau se va petrece în curând, necesită din partea noastră o anumită pregătire. Altfel spus, fiţi pregăţiţi! În această situaţie este necesar fie să ne pregătim să facem faţă conjuncturii, fie să facem ceva pentru a o schimba. Tragedia constă în faptul că majoritatea oamenilor încearcă mai curând să îşi nege temerile sau pur şi simplu se abandonează lor. Nu trebuie să vă abandonaţi pur şi simplu temerii şi să o amplificaţi, începând să vă gândiţi la lucrurile cele mai rele care s-ar putea întâmpla, dar nici nu e cazul să pretindeţi că teama nu există. Schimbaţi pe cât posibil în bine modul de reprezentare a situaţiei care vă generează teamă.

Soluţia: Reanalizaţi situaţiile în care simţiţi teamă şi evaluaţi cum trebuie să acţionaţi pentru a vă pregăti fizic, psihic şi mental. Observaţi care sunt acţiunile pe care trebuie să le realizaţi pentru a face faţă situaţiei în cel mai bun mod posibil. Uneori, deşi realizăm toate pregătirile necesare pentru a preîntâmpina evenimentele şi nu ne mai rămâne nimic altceva de făcut, resimţim totuşi în continuare teamă. Acesta este punctul în care trebuie să utilizăm antidotul temei: trebuie să luăm decizia de a avea încredere ca datorita pregatirii anticipate, rezultatul va fi benefic. Să privim cu curaj şi încredere că putem face faţă situaţiei.

Iată în continuare şi un extras video din prelegerea cu privire la frică:

1 comentariu

 1. Sunt putine lucruri care pot dauna ata de mult omului; una dintre ele este „frica in general” …cu unele „frici particularizate” ne-am nascut …;

  In urma cu aproape 20 ani copil fiind, am cazut din troleibuz, pentru ca desi usa se deschisese ca orice copil nerabdator si nechibzuit, m-am grabit sa pasesc afara, inainte de a se opri troleibuzul : rotile inca se invarteau , datorita miscarii troleibuzului si faptul ca mi-am pierdut echilibru odata ce am atins cu piciorul asfaltul am fost smuls si aruncat cu gatul-capul in fata rotii la aproximativ 60-70 de cm ,instinctul a preluat controlul – atat de puternic incat miscarea de rotatie facuta m-a facut sa ajung cu genunchiul drept in fata rotii la probabil 10 cm de ea, m-am rotit din nou cu forta si de data asta mana stanga mi-a ajuns in fata rotii pe care am reusit s-o trag din calea rotii intr-o fractiune de secunda …cu alte cuvinte in timp de maxim „1-1,5” secunde din clipa in care am fost aruncat in fata rotii am facut 3 miscari ample …daca as fi avut timp sa gandesc probabil ca instinctul nu m-ar fi salvat, sau poate ar fi aparut o frica care sa ma fi paralizat …e posibil ca tot o frica sa ma fi salvat si anume – frica de moarte – care a predat controlul instinctului …greu de spus desi experienta inca este foarte vie in minte …cert este ca undeva foarte adanc vedeam cu lucidiate roata care se invarte spre mine si poate ca sansa divina a facut sa cad pe spate si sa am privirea indreptata spre roata aproape tot timpul – as spune ca asta a contat enorm …

  Paradoxal imediat dupa ce lumea a sarit sa vada ce s-a intamplat cu mine, am fost doar usor ametit si mai degraba contrariat cum de am scapat uimit si de vagul sentiment – foarte ascuns dealtfel – ca „totul va fi bine”…abea dupa ce am povestit unui prieten de al meu , si parintilor un sentiment de frica s-a infiripat la ideea ce as fi putut pati…

  Se spune ca ultima frica , frica de moarte poate fi invinsa doar atunci cand intelegi cu adevarat ca exista ceva mai mult decat lumea asta … totusi omul e parte din divin si increderea in ceva dincolo de noi este si ea in noi si este inaintea fricii …insa totul ramane de vazut atata timp cat adevarul nu este in tine , pentru asta un prim pas asa cum a spus Liviu este sa invatam sa ne controlam frica, sa ne impacam chiar cu fricile , pentru ca din impacare apare si intelegerea , intelegere ce ne permite noua insine sa inaintam spre drumul auto-cunoasterii , a descoperirii divinului din noi si din ceilalti. Iubirea nu va putea fi niciodata inrobita de frica.

  Intr-un mod simplu si profund in acelasi timp :

  Yoghinul nu se lupta cu sine ci se impaca cu sine ( Patanjali ) .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s