REAMINTIRE – 1

În aceasta categorie, m-am gândit sa adaug gândurile, reflecţiile despre viaţă, unele citate sau sfaturi ale  unor oameni care au încercat să dea răspunsuri la unele întrebări pe care cu toţii ni le punem. Sunt binevenite contribuţiile dumneavoastra la această categorie şi dacă aveţi deja o colecţie de învăţături, sfaturi, poveţe, povestiri cu tâlc, citate pline de înţelepciune le puteţi posta şi aici ca şi Contribuitori. Sperăm ca şi această categorie să se bucure de interes.

Utilizeaza FULLSCREEN si apoi selecteza SCROLL sau SLIDE pentru o mai buna vizionare

2 comentarii

 1. REAMINTIRE

  Priviti catre lumina si umbra va dispare din viata voastra” J.Renard

  Imi voi reaminti, mai întâi, o serie de coincidenţe legate de blogul lui Liviu;când am citit textul ales „Din inima”, am simţit primul fior.Acum 2 ani, când am ieşit la pensie şi mi-am pus întrebări în legătură cu rostul meu, am vrut, după realizarea unor călătorii pe hartă şi în „teritoriu”, cum spune Liviu, să continui cu scrisul, una dintre deprinderile mele constante.Pe lângă lucrările de specialitate, necesare pe parcursul programului educţional şi profesional, am consemnat unele experienţe în jurnale si am vrut chiar să-mi creez un blog, în limba engleză, pe care-l denumisem „SHADOWS AND LIGHT”.NU SUNT ÎNSĂ GENUL DE OM CARE SĂ-MI PETREC MULT TIMP ÎN FAŢA CALCULATORULUI, îmi lipsesc unele competenţe şi îmi place efectiv să ating hîrtia, să-i aud foşnetul ŞI AM ABANDONAT ACEASTĂ IDEE.
  Mi-ar fi plăcut însă , cel puţin la fel de mult ca scrisul meu să poată ajuta cumva şi altora:pt. mine e un mod de EXPRESIE VITALĂ, DE A MĂ CUNOAŞTE MAI BINE, DE A ADUCE LA LUMINĂ ŞI A CLARIFICA IDEI, SENTIMENTE…(cuvântarea spontană nefiindu-mi tocmai caracteristică).Conştientă de faptul că adesea am greşit/rănit prin ceea ce am spus, am devenit reţinută la vorbă.
  Un alt proverb chinezesc ( Cel citat de Liviu este o rugă de-a mea, nemărturisită până acum!)spune că există 3 lucruri care nu se întorc niciodată:cuvântul pronunţat, săgeata pornită din arc şi oportunitatea pierdută.
  Un alt fior s-a manifestat când Liviu a lansat invitaţia la Sfaturi pt. cititori:am „aplaudat” iniţiativa şi m-am bucurat pt. cei care vor putea face acest lucru.Georgeta nu era în stare, pt. că nu vedeam cum cineva care încă lucrează „pământul” poate îndrăzni să facă recomandări;cochetam chiar cu gândul de a utiliza un alt nume,AISHA, în care eu văd partea bună, luminoasă din mine, pt. a transmite din „învăţăturile” sale, pt. a povesti despre cele folositoare pt. suflet, despre cine,ce şi cum a susţinut-o în momentele grele.
  Citind foarte mult, în timp, mi-am amintit câte sute de pagini scrise de mine am aruncat în astfel de ocazii,considerând că totul a fost spus /scris deja, mult mai bine şi mai corect decât mine, că nu are sens să iau din timpul oamenilor cu „dezvăluirile” mele.
  Astăzi, însă, am văzut cuvântul REAMINTIRE şi am simţit, iarăşi, fiorul.Ceva de genul acesta urma să poarte, ca titlu, Cartea vieţii mele:REMEMORĂRI ÎN OGLINDĂ,un fel de continuare a lucrării de licenţă (Conştiinţa ca oglindă în opera lui Henry James, perioada de mijloc) din care scrisesem vreo sută şi ceva de pagini pe calculator, fişier „dispărut” când au fost oarece probleme cu hard diskul.Manuscrisul nu l-am păstrat;oare de ce suntem, unii dintre noi, atât de risipitori cu valorile noastre, cu micul nostru tezaur de experienţe?De ce trăim „frica de a nu fi de folos” sau „frica de a nu fi iubit”? Dr. Luule Viilma, din Estonia, dă un răspuns plauzibil în ciclul său de lucrări :”Învaţă să te ierţi”, apărut la editura Dharana.
  Şi de această dată m-am gîndit că „merită” să „reaminteşti” şi să-ţi „reaminteşti”, în acelaşi timp, că nu degeaba înţelepciunea clasică afimă că REPETITIO EST MATER STUDIORUM, că doar exersând, iarăşi şi iarăşi, fiecare în felul său şi poate susţinut de „stilul” cu care rezonează mai bine, putem reuşi. Ca adept „cu vechime” al „Marelui Vehicul”, MAHAYANA, este tot ce-mi doresc în această viaţă.Oglinzile acestea care suntem noi şi în care SPIRITUL se întregeşte, prin contribuţiile individuale ne pot ajuta, pe fiecare dintre noi să promovăm, în funcţie de „clasa” în care suntem în această Şcoală a vieţii.Şi cred că acest fapt are un SENS şi MERITĂ să contribuim.Îmi voi face ordine prin sertarele memoriei, la propriu şi la figurat, pt. a contribui şi eu la această întreprindere a ta, Liviu, pt. care îţi multumesc, din INIMA.

 2. Intra-devar yoga m-a ajutat sa incep sa constientizez, sa pot intelege, ca sinele, acel freamat al existentei interioare este unica certitudine, restul sunt toate mijloace. De exemplu frica (un exemplu oarecare) este o stare pe care universul exterior uneori mi-o provoacă prin care totuşi sunt ajutat sa-i recunosc mai bine mesajele, sa invat si sa actionez in asa fel incit sa apara o detasare fata de aceasta si o eliberare. Cum spuneai Liviu, cu compasiune, iubire si constienta se poate actiona impotriva acestori stari neplacute si care te pot trimite in suferinta daca nu le recunosti ca find mijloace de trezire. Am spus la un moment dat ca noi cu totii traim in paradis dar nu il vedem. Dumnezeu nu ne-a dat afara nici o clipa din paradis, noi nu mai suntem capabili sa-il recunoaştem. Dumnezeu ne iubeste atat de mult (chiar daca noi din ignoranta am uitat de EL) incat nu avea cum sa ne dea afara din paradis.
  O reprezentare corecta este un pas important spre ”trezire”.

  Textul de mai jos nu-mi aparţine dar simt cuvintele asa cum sunt scrise.

  Cu multa iubire si multumesc tuturor,
  Oli

  Iubirea adevarata

  A iubi este insasi legea vietii, este una dintre cele mai sublime actiuni pe care o poate realiza o fiinta umana. Iubirea poate sa insoteasca toate celelalte acte fundamentale ale noastre. Daca invatam plini de iubire (cu pasiune) vom memora si vom intelege mult mai usor. Daca ascultam cu iubire, vom auzi mai multe si mult mai bine. Daca vorbim cu dragoste, cuvintele noastre vor capata o forta neinchipuit de mare. Daca vom adormi cu dragostea in suflet, somnul nostru va fi odihnitor si profund ca al unui copil.

  Daca vom gandi atunci cand suntem plini de iubire, gandurile noastre vor capata profunzime si stralucire. Gandurile care se cladesc prin iubire vor fi mai luminoase decat razele soarelui si mai patrunzatoare decat sagetile lui Arjuna. Toate acestea si multe altele apar atunci cand iubirea este prezenta in fiinta noastra. A iubi inseamna a trai viata celuilalt. Sa uiti de tine si sa te daruiesti cu totul celuilalt fara a astepta vreodata ceva in schimb, aceasta este adevarata iubire care te inalta si te purifica de tot ce e murdar in lumea aceasta.

  Dumnezeu este iubire. Cand facem loc iubirii in sufletul nostru, practic ii facem loc lui Dumnezeu insusi. Pentru ca iubirea sa poate intra in noi, egoul trebuie sa plece. Daca intra egoul, iubirea pleaca. Daca pleaca egoul, intra iubirea. Un om egoist nu va putea sa iubeasca. Egoul si iubirea se exclud reciproc, tot asa cum finitul nu poate sa se compare cu infinitul, tot asa cum intunericul nu poate fi acolo unde este lumina. Cei mai multi se plang ca nu sunt iubiti.

  Multi imi spun: \”L-am iubit din toata inima, iar el nu mi-a raspuns niciodata iubirii\”. DAR DACA L- AI IUBIT CU ADEVARAT, DE CE SUFERI CA EL NU TE-A IUBIT? Nu stiti oare ca iubirea adevarata nu asteapta NICIODATA, dar absolut niciodata, NIMIC in schimb. Ea este fericita ca se poate manifesta, ca se poate darui. Atat timp cat suferiti din cauza iubirii inseamna ca inca nu ati cunoscut iubirea adevarat. Daca Dumnezeu ar conditiona iubirea Sa de dragostea noastra pentru El, am sucomba cu totii intr-o clipa. Iubirea inseamna daruire totala, inseamna uitare de sine.

  Si, asa cum se intampla in lumea spirituala, plina de paradoxuri, abia atunci cand vom uita de sine vom incepe sa ne reamintim de SINE. Atat timp cat tu ceri ceva in schimbul iubirii tale, inseamna ca nu ti-ai depasit egoul. Cum poate sa incapa nelimitatul in ceva limitat? Atata timp cat suntem egotici, iubirea noastra nu este iubire.
  Este altceva ce seamana cu iubirea, dar nu este iubire. Poate fi atractie sexuala, poate fi mila, poate fi respect, poate fi nevoia de a proteja sau de a fi protejat, dar nu este iubire. Pe toate acestea, noi le numim iubire, dar ele nu sunt altceva decat reflexe limitate ale iubirii nelimitate. Sa invatam sa iubim cu adevarat, fara a cere vreodata ceva in schimbul iubirii noastre. Ba dinpotriva, sa ne bucuram ca ni se permite sa manifestam iubirea. Par nebunesti aceste cuvinte astazi cand o asemenea iubire este aproape de negasit.
  N-o mai intalnim nici in filme (nici macar in filmele de desene animate). Dar atata timp cat cineva o mai pomeneste si isi doreste din toata inima sa o manifeste, mai exista o speranta ca ea, iubirea, sa renasca. Iubiti-va din toata inima pe voi insiva si nu va fie rusine de aceasta iubire. Foarte multi oameni se urasc pe ei insisi, de cele mai multe ori fara un motiv real, doar din plictiseala sau o ignoranta crasa. Iubiti-va asa cum sunteti daca doriti sa va transformati. Nu asteptati sa va transformati pentru a ajunge sa va iubiti, pentru ca nimic nu poate fi transformat in bine, in lipsa iubirii. Amintiti-va indemnul biblic\”Iubeste-ti aproapele ca pe tine insutui\”, dar cum sa-ti iubesti aproapele cand tu nu te iubesti pe tine insuti?
  Asa cum te ingrijesti de propria ta viata, ingrijeste-te de viata tuturor si atunci viata ta va capata o dimensiune sublima.
  Multi sunt de acord ca iubirea adevarata e minunata si ma intreaba cum sa ajunga la ea. Ea este deja in voi, nu exista nici o reteta magica a iubirii pure. Daruirea de sine, sacrificiul total, rugaciunea si Gratia Divina te vor conduce cu siguranta acolo unde doresti, dar trebuie sa doresti asta din toata inima ta, din tot cugetul tau si din tot sufletul tau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s