INTUITIA – POARTA CATRE ALTE LUMI

“Totii marii oameni sunt inzestrati cu intuitie. Ei stiu, fara analize, fara rationamente ce este important pentru ei sa stie. Un adevarat conducator nu are nevoie de teste psihologice sau de referinte, pentru a-si alege subordonatii. Un bun judecator, fara a intra in detaliile argumentelor legale, chiar pornind de la premise eronate, este capabil sa dea o sentinta corecta. Un mare om de stiinta merge in mod instinctiv pe calea care conduce catre descoperire.” (Alexis Carrel, “Omul, acest necunoscut”)

De cate ori nu am avut senzatia ca o voce interioara ne sopteste sa facem un anumit lucru, desi aparentele nu lasau sa se intrevada necesitatea realizarii acelui lucru, ulterior dovedindu-se ca am actionat corect?

Cu totii am auzit indemnuri cum ar fi “asculta-ti inima”, “asculta-ti vocea interioara”, “ai incredere in ghidul tau interior”. Dar cati dintre noi fac acest lucru cu adevarat? Toti oamenii sunt inzestrati cu intuitie, dar aceasta poate fi mai mult sau mai putin dezvoltata. Nu numai marile genii si inventatorii celebri au intuitii. Si noi putem trai asemenea stari de “patrundere” in realitatea invizibila, iar tot ce avem de facut este sa ne dezvoltam aceasta inzestrare minunata ascunsa in fiinta noastra. La intrebarea cum am putea face acest lucru raspunsul este mai simplu decat v-ati putea astepta. Pentru a ajunge sa beneficiem de ghidarea intuitiei noastre pur si simplu trebuie sa fim deschisi si suficient de increzatori ca o putem face. Din perspectiva spirituala acest ”al saselea” simt se poate manifesta numai daca nu ii obstaculam noi insine manifestarea. Si, din acest punct de vedere, ceea ce ar trebui sa ne preocupe este cum am putea face sa nu blocam manifestarea acestei ”voci interioare”. Mai mult decat atat, desi, de multe ori simtim intuitiv cam cum ”stau” lucrurile intr-o anumita conjunctura, ratiunea si logica (mecanisme deja fortificate subconstient) preiau controlul şi ne orienteaza intr-o alta directie.

Iata cateva recomandari care puse in practica ar putea permite manifestarea si perceperea frecventa a ”ghidului” nostru interior, a vocii intuitiei noastre:

1. Urmariti o constanta actiune de purificare a constitutiei fizice, energetice, psihice si mentale a fiintei.

2. Integrati constient, in fiecare zi, momente de interiorizare, de reculegere, de meditatie, rugaciune sau introspectie. Ganditi, vorbiti si actionati mereu la modul pozitiv.

3. Controlati din ce in ce mai mult nivelul instinctual al personalitatii. Nu va mai lasati sedusi atat de usor de diferitele dorinte.

4. Folositi momente constiente de STOP pentru a percepe, pentru a asculta acest mesaj interior intuitiv.

5. Treziti aceasta sensibilitate superioara a sufletului facand apel la tot ceea v-ar putea inspira in acest sens; de la plimbarile in natura pana la muzica si lecturile de ”suflet”

6. Evitati toate conjuncturile care genereaza conflict si agresivitate. Invatati sa dominati emotiile negative ale maniei si furiei.

7. Reduceti ritmul vietii. Opriti aceasta atitudine de a alerga mereu dupa cate ceva.

8. Creati constient momente de pace, de liniste si relaxare in care sa va bucurati de propria fiinta, ambianta si semeni.

9. Incepeti sa recunoasteti ca viata are un sens numai daca dumneavoastra i-l veti da. Aveti incredere ca multe lucruri depinzand de dumneavoastra, chiar pot fi modificate. Poate ca unele evenimente nu le putem schimba. Dar, in mod categoric, putem modifica felul in care noi le percepem, modul in care reactionam la ele.

10. Deschideti-va de la zi la zi, mai mult, si mai mult, fata de propria fiinta si totodata fata de Universul exterior. Invatati sa ascultati ”soaptele inimii” si mesajele uneori misterioase ale lumii. Invatati sa-i ascultati pe oameni in liniste si pace.

11. Adeseori nu putem auzi aceasta voce interioara intrucat suntem ”bruiati” de zgomotul propriei minti si al mintii altora. Invatati sa cresteti puterea de interiorizare si de concentrare a mintii dumneavoastra.

12. Atunci cand este ”hranit” corespunzator sufletul va va arata mereu si mereu directia buna,  si o va face adesori prin acest ”bun simt” care va deveni nu a doua natura, ci va exprima din ce in ce mai mult realitatea naturala a ceea ce deja sunteti: O fiinta inzestrata cu daruri si calitati divine.  

NOTA: Evident aceste recomandari sunt doar cateva din orientarile pe care le putem integra constient in viata noastra pentru a produce trezirea si manifestare puterii de perceptie intuitiva. Sa nu uitam ca pe masura ce fiinta isi creste frecventa de vibratie in planul constiintei specifica centrilor superiori de forta Anahata, Vishuddha, Ajna si Sahasrara, ea devina spontan deschisa fata de planurile subtile putand sa integreze constient ”mesajele” tainice ale acestor lumi.

Poarta catre alte lumi

Intuitia este definita drept o cunoastere spontana, profunda si instantanee a realitatii, proces care nu depinde de ratiunea obisnuita. Este capacitatea de a percepe sau de a cunoaste lucrurile, adevarul, in mod direct, fara ajutorul mintii logice. Cuvantul “intuitie” provine din latinescul “intueri”, care inseamna “a vedea inauntru”. Intuitia pura este o poarta catre spiritualitate, iar dezvoltarea ei este un pas necesar pentru maturizarea interioara a omului.

Intuitia este o modalitate de cunoastere care ne ofera un nivel de informatii care in mod obisnuit sunt inaccesibile partii analitice, logice si rationale a creierului. Ea reprezinta un instrument deosebit de valoros atunci cand ii cunoastem si ii dezvoltam limbajul caracteristic. Intuitiile clare ne ofera o perspectiva esentiala si extrem de valoroasa asupra propriei noastre persoane, asupra prietenilor, societatii si lumii in general. Dar mai important decat acest lucru, ea ne ofera ghidarea necesara pentru cunoasterea de sine, pentru trezirea sufletului.

De ce este important sa ne ascultam intuitia? Actionand in conformitate cu ghidarea noastra interioara, putem avea acces la o cunoastere superioara a lumii. Ea ne deschide calea catre o noua viziune asupra vietii noastre, viziune care porneste din inima. Intuitia ne ajuta sa descoperim linistea in mijlocul haosului, sa traim in armonie, sa ne linistim gandurile si ne da incredere pentru a actiona si a ne imbunatati viata. Ea ne conduce catre sufletul nostru.

Dezvoltarea intuitiei este la fel ca dezvoltarea oricarei alte inzestrari, indiferent ca dorim sa cunoastem un nou program de calculator sau sa devenim un muzician desavarsit. Cu cat ne folosim mai mult intuitia, cu atat mai multe intuitii vom avea.  Ea poate deveni a doua noastra natura. Pe masura ce ne antrenam pentru dezvoltarea intuitiei, putem ajunge la ceea ce se numeste “cunoasterea instantanee”. Al saselea simt devine astfel activ, real, si putem avea incredere in el pentru luarea deciziilor importante, cat si in viata cotidiana.

Forme ale intuitiei

Intuitia se poate manifesta in numeroase moduri: imagini, viziuni simbolice, vise, semne pe care le intelegem ca raspunsuri la cautarile noastre. De exemplu, un manager care este impresionat mai ales de imagini, poate “vedea”  solutia la problema sa printr-o serie de imagini referitoare la acea problema.

Impresiile intuitive se pot manifesta, de asemenea, ca emotii, sentimentul de “a sti” in mod direct, senzatii de rece sau de cald in corp sau un sentiment de bine interior. De exemplu, un terapeut poate “simti” care este tratamentul bun pentru pacientul sau.

O alta cale de a primi informatii este cea verbala. Putem auzi cuvinte clare in minte care sa ne ghideze sau raspunsul la intrebarile noastre ne poate fi dat sub forma unor metafore sau simboluri. De exemplu, putem “auzi” indemnul interior sa o luam la stanga, desi nu ne propusesem acest lucru, si astfel sa ne intalnim exact cu persoana de care avem nevoie pentru rezolvarea unei probleme.

Intuitia nu este acelasi lucru cu perceptiile extrasenzoriale, desi uneori se poate folosi de acestea. O persoana care are experiente extrasenzoriale, cum ar fi telepatia sau clarviziunea, nu este neaparat intuitiva. Si unele animale pot avea perceptii extrasenzoriale, dar cu toate acestea nu le putem numi intuitive. Experientele extrasenzoriale sunt numai o extindere a perceptiilor obisnuite, senzoriale, in timp ce intuitia reprezinta un nivel mai profund de constiinta, superior mintii logice.

Pentru a intelege mai bine ce este intuitia, este necesar mai intai sa intelegem ca fiecare fiinta umana are mai multe niveluri de constiinta, cum ar fi cel al corpului fizic, natura emotionala, natura mentala, etc. Intuitia este capacitatea de a percepe ceea ce este dincolo de corp, emotii si minte. Ea este activa si usor de trezit la unii oameni, in timp ce altii nu o simt absolut deloc.

Aplicatii practice

1. In evaluarea situatiilor in care este necesara luarea deciziilor

Intuitia este deosebit de utila in situatii cum ar fi:

– mutarea intr-o noua locuinta sau   intr-un alt oras: putem simti daca este bine sa cumparam o anumita casa sau nu.

– asocierile in afaceri

– casatoria

– acceptarea sau respingerea unor ocazii: cum ar fi promovarile, calatoriile, etc.

2. In relatiile interpersonale

Intuitia ne poate ajuta sa simtim in mod profund o alta persoana, dincolo de comportamentul ei aparent sau de parerile altor oameni. Putem simti daca o persoana minte sau daca spune adevarul.

3. In intelegerea legilor naturale

Logica isi are limitarile ei. Pentru intelegerea legilor profunde ale naturii, intuitia este necesara pentru a putea sintetiza. Numeroase descoperiri in chimie, fizica, matematica si in alte domenii stiintifice au fost atribuite intuitiei.

4. In intelegerea adevarurilor spirituale

Intelegerea adevarurilor profunde ale religiei si spiritualitatii necesita o viziune care transcende gandirea logica.

“Nu exista cai logice catre aceste legi, numai intuitia care se sprijina pe o intelegere simpatetica a experientei  poate ajunge la ele.” Albert Einstein

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s