STRES SI REACTIVITATE

”Viaţa este aşa cum este, oamenii sunt aşa cum sunt”. Am auzit de multe ori aceste cuvinte. Ceea ce este dificil de recunoscut şi de acceptat, şi acest lucru l-am remarcat şi în cazul unor persoane inteligente, este faptul că ei continuă să se lase influenţaţi şi ”stresaţi” de către ceilalţi. Se ajunge uneori la o situaţie limită. Este ca o ”luptă” pe care o poartă cei stresaţi cu ”lumea” – sursa stresului.  Nimeni nu vrea să recunoască că fondul său interior labil, adeseori dezechilibrat reprezintă fundalul care atunci când persistă, declanşează ”anormalitatea”: reactivitatea la stres.  Reacţiile noastre nefireşti reprezintă efectul unei stări interioare preexistente. Simptomatologia stresului nu reprezintă din acest punct de vedere decât un mecanism inconştient de autoapărare. Mulţi încearcă să rezolve problema stresului urmărind să îndepărteze sursele generatoare de stres. Dar, acestea, în lumea în care trăim sunt inepuizabile. Ceea ce trebuie ”rezolvat” şi ”reglat” nu este nivelul stresului pentru a fi tolerabil. Ceea ce trebuie rapid întreprins de către o persoană care recunoaşte efectele stresului în viaţa sa este să modifice starea sa internă. Dar aceasta presupune a te cunoaşte suficient de bine pentru a putea regla şi armoniza anumite planuri care sunt, mai mult sau mai puţin, într-o stare de dezechilibru. Multe din efectele pe care le declanşează stresul (oricare ar fi el) se datorează de foarte multe ori perturbării nivelului 3 al fiinţei controlat de centrul energetic Manipura Chakra. O fiinţă puternică în acest plan, capabilă de autocontrol nu este ”stresabilă”.

Aici dezvolt în continuare aceste idei.

 

1 comentariu

 1. „Nimeni nu vrea să recunoască că fondul său interior labil, adeseori dezechilibrat reprezintă fundalul care atunci când persistă, declanşează ”anormalitatea”: reactivitatea la stres. Reacţiile noastre nefireşti reprezintă efectul unei stări interioare preexistente.”

  De cele mai multe ori nu doar că sunt de acord teoretic cu cele afirmate/prezentate de tine, Liviu, dar chiar, cum am mai scris, aspectele relevate sunt confirmate de propria experienţă.
  Ceea ce am citat mai sus reprezintă însă, un moment de dezacord: Ştiu f. bine că sunt persoane care îşi recunosc labilitatea şi se străduiesc să se re-echilibreze, studiază sau chiar predau metode de „de-stresare”(gen CHANGE YOUR ATTITUDE OR BACKGROUND) obţin rezultate o perioadă de timp şi totuşi…clachează emoţional la un stimul care a „funcţionat fără greş”, ani de-a rândul.
  Cum spui şi tu „Ceea ce trebuie ”rezolvat” şi ”reglat” nu este nivelul stresului pentru a fi tolerabil. Ceea ce trebuie rapid întreprins de către o persoană care recunoaşte efectele stresului în viaţa sa este să modifice starea sa internă.”Se poate încerca schimbarea atitudinii sau „decorului”, cum recomandă metoda, dar nimic nu îţi garantează că „slăbiciunea” ta nu va îmbrăca altă formă, atâta timp cât tu însuţi nu eşti liber şi detaşat emoţional, sau mai puternic decât emoţia destabilizatoare_!

  Am sesizat, în repetate rânduri, fragilitatea succesului faţă de forţa recăderii; iarăşi şi iarăşi, JOCUL RELAŢIONAL te poartă spre „locurile” critice şi nu e deloc reconfortant, adult fiind, să te simţi, uneori, ca un şcolar cu lecţia neînvăţată. Şi atunci, din păcate, PACEA interioară se tulbură…Sigur că „nu te dai bătut” dar parcă ai vrea să acţionezi altfel, să treci clasa, să fii pregătit pt. lecţia următoare …

  Îţi mulţumesc pt. „ardoarea” argumentării şi insistenţa cu care subliniezi, în beneficiul ascultătorilor şi cititorilor tăi, importanţa armonizării centrului MANIPURA . Regret că nu am participat la seminar pt. a cunoaşte, pe lângă unele asane, metodele recomandate de tine pt.amplificarea şi armonizarea focului în fiinţa mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s