VOINTA: ALEGERE SAU DETERMINARE?

A existat si continua sa existe o dezbatere filosofica asupra acestei intrebari. Cat din actul vointei reprezinta libertatea de a alege si cat este determinat de conditionarea karmica? Poate cele cateva idei va vor ajuta sa va clarificati in aceasta directie.

2 comentarii

  1. Cred că venim cu un rost pe pământ şi că, dacă ne orientăm voinţa într-un sens contrar „menirii” noastre, nu avem sorţi de reuşită;perseverând, putem obţine unele rezultate, dar niciodată acelea care „îţi taie respiraţia”. În schimb, dacă INTUIŢIA funcţionează şi ne descoperim rostul , chiar dacă sunt necesare eforturi (pt. că ai dreptate, sunt multe care „te trag în jos”, în sus doar „avântul” sau vreo „explozie”), lucrurile se aşează altfel, apar sincronicităţile, „îţi vin răspunsurile” şi găseşti reperele mult mai uşor.

    Ieri, de ex., citind un articol de pe blogul Veronicăi, în care se prezintă comportamentul îngeresc al unui călugăr, îmi puneam nişte întrebări pt. că, deşi mă rog zilnic pt. a vedea BINELE în fiecare om/fiinţă, nu reuşesc prea des.
    În aceeaşi zi, la un drum ,am întâlnit, din loc în loc, mulţi copii mici care m-au privit cu zâmbetul pe faţă şi lumina în ochi. Astfel am găsit „răspunsul care mi se potriveşte”:ori de câte ori simt tendinţa de a mă întrista/tulbura datorită unor manifestări de egoism, ostilitate, trufie, etc. ale celor din jur, nu îmi voi mai pleca ochii, ca până acum, ci îi voi privi ca pe copiii care au fost cândva şi astfel, cu siguranţă, îi voi putea iubi.

  2. Libertatea constă în a alege ceea ce este preferabil, aceasta fiind însă una relativă, în această alegere acţionând gândirea, credinţa şi încrederea de nezdruncinat în acea alegere, hotărările fiind determinate de o voinţă de nestrămutat precum şi de anumite conjuncturi ce ţin de hazard.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s