SĂRBĂTORI FERICITE!

Tuturor celor care aţi urmărit activitatea acestui blog vă urez din inimă sărbători fericite, cu multe bucurii şi daruri sufleteşti.

În perioada care urmează, Centrul Kamala organizează Tabăra de meditaţie HRIDAYA . Noutatea este că unele tehnici meditative vor putea fi urmărite online. Iată doar câteva dintre ele:

27 decembrie 2012

8.00 – 8.40 Consacrarea Retragerii Hridaya, recomandări generale pentru meditaţie şi prezentarea tehnicii “Prinderea minţii agitate”

8.40 -9.10 Meditaţie  – tehnica “Prinderea minţii agitate”

9.20 – 9.35  Prezentarea tehnicii “Stabilizarea minţii în starea de linişte”

9.35 – 10.00 Meditaţie – tehnica “Stabilizarea minţii în starea de linişte”

28 decembrie 2012

16.40 – 17.40 A trăi cu Inima deschisă: prezentarea tehnicii “A sufla asupra tăciunilor Inimii”

17.40 -18.30 Meditație – tehnica “A sufla asupra tăciunilor Inimii”

31 decembrie 2012

23.45- 1.00 Meditație – Sărbătoarea freamătului sacru al Inimii

1 ianuarie 2013

9.00 – 10.00 Meditaţie Hridaya

12.30 – 13.00 Meditaţie Hridaya. Contemplaţie cu tema “Împărăţia lui Dumnezeu este în inima ta”

Dacă doriţi să urmăriţi programul tuturor meditaţii online (transmise live din tabăra-retragere hridaya), AICI veţi găsi tot programul. Meditațiile sunt făcute de Sahajananda (Claudiu Trandafir) în cadrul taberei-retragere de meditație pentru revelarea Inimii Spirituale ce are loc la centrul Kamala din Sanpetru, Brașov, în perioada 26 dec 2012 – 6 ian 2013.

Pentru a participa la programul meditațiilor online, este necesar să intrați la orele stabilite pe următorul canal YouTube:

 http://www.youtube.com/channel/UClA-kVFWU8GVCp5W32mJTGg?feature=mhee

Vă rog să-mi spuneţi părerea dumneavoastră cei care urmăriţi programul. E nevoie de feedback pentru a îmbunătăţi partea tehnică. Vă mulţumesc.

 Vă dorim meditații frumoase și Sărbători fericite, împreună în Inima Spirituală!

Reclame

3 comentarii la “SĂRBĂTORI FERICITE!

 1. Am o singura curiozitate: voi sunteti siguri ca intelegeti notiunea de „RETRAGERE”? Retragere Hridaya? Sau v-ati propus o redefinire a termenului „retragere”? Daca da, atunci eu cred ca ar fi onest sa dati un nou nume „activitatii” voastre. Ce faceti voi nu mai este retragere. Nu e nimic rau, nu critic, nici nu judec. Va scriu pentru ca demersul vostru imi creaza o impresie puternica de confuzie, de eroare.

  In rest, partea tehnica e ok.

  Sarbatori fericite si un An Nou plin de Puritate, Frumusete si Iubire! Stralucirea zapezii sa va lumineze sufletele si sa va ajute sa vedeti Adevarul mereu!

  • Draga Lara,
   Îţi mulţumesc pentru feedback şi pentru sinceritatea opiniei tale.

   Pentru a nu exista confuzie aş dori să clarific, din punctul meu de vedere, noţiunea de ”retragere” şi a ceea ce noi (Centrul Kamala) am integrat ca activităţi pentru această perioadă de retragere.

   Personal consider că există un continuum spaţio-temporal în care ne aflăm din punct de vedere fizic.
   Prin urmare nu te poţi retrage cu adevărat ci îţi poţi asuma perioade de timp şi locaţii care să fie favorabile unui demers spiritual transformator. Sunt persoane care s-au retras din societate, sunt persoane care s-au retras în mânăstiri din Orient sau Occident, sunt persoane care se retrag din lume, trăind în sihăstrii, în solitudinea munţilor, în peşteri, etc. Sunt mulţi care, din când în când, simt nevoia să se retragă perioade de timp mai scurte sau mai lungi preferând o completă izolare sau o comunitate spirituală care îi inspiră în sensul aspiraţiei lor de evoluţie spirituală.
   Trăim mulţi în societate şi simţim de multe ori îndemnul şi de la un moment dat, chiar firescul asumării unei perioade de linişte şi pace asigurată de un cadru care corespunde afinităţilor spirituale. Şi aspirăm ca şi în această lume să găsim acel loc, acel ACASĂ, unde noi să fim noi înşine, să trăim mai mult timp cu noi înşine, să ne regăsim în intimitatea acelui spaţiu interior care converge către sinele nostru esenţă. Dar te asigur că acel loc nu se va mai numi retragere. Atunci ne vom uita în urmă şi vom realiza că în realitate nu am fost niciodată nici retras, nici izolat, nici separat de tot ceea ce există. Până atunci însă, căutăm chiar şi fizic, un loc unde noi să simţim că suntem mai aproape de acel ACASĂ.

   Hai să lăsăm acest concept ”retragere” să rămână cât mai liber de definiţii şi teoretizări şi să trăim cât mai deschişi în spiritul a ceea ce o astfel de perioadă conştient asumată ar putea produce ca şi condiţii favorabile interioare fiecăruia dintre noi.
   De ce spun aceasta? Pentru că la rândul meu urmăresc să nu judec ci urmăresc să găsesc mai mult similitudini şi să încurajez în această direcţie. Să-ţi dau un exemplu: Am urmărit de-a lungul timpului să-i inpir pe cursanţi să-şi asume astfel de perioade intense de sadhana (practică spirituală). Eram bucuros de fiecare reuşită. Dar unii se puteau ”retrage” 3 ore, alţii o zi, alţii 3 zile, o săptămână sau chiar mai multe luni.
   Unii o făceau acasă, alţii la câte un prieten care le punea la dispoziţie câte o cameră liberă, alţii o făceau în peşteră sau chiar pe munte sau în pădure, într-un cort. Alţii o făceau la mare, în solitudinea unei plaje pustii, alţii la câte-o stână. Nu asupra condiţiilor trebuie să insistăm (evident ele fiind alese pentru a fi favorabile demersului spiritual) ci asupra a ceea ce noi vom ”face” cu noi înşine în acele condiţii. Pe cel care se retrage pentru prima oară în viaţă şi rămâne în liniştea camerei lui 2 ore, îl felicit. Nu consider că venind să-mi spună reuşita sa, el denaturează conceptul de retragere.
   Pe de altă parte, am cunoscut de exemplu şi unii ”snobi spirituali” (evident aceste cuvinte nu se pot asocia dar pot sugera mai bine situaţia), care doreau cu orice preţ să ajungă să se retragă în peştera unde a meditat ani de zile Ramana Maharishi, spunând că numai acolo se poate realiza o retragere adevărată, din moment ce acolo a trăit mult timp acest mare maestru spiritual.

   Ce înseamnă aceasta? Pur şi simplu că nu poţi defini şi parametriza acest concept, iar dacă încerci să o faci rişti să cazi în ridicol.
   Prin urmare hai să ne bucurăm de faptul că deşi viaţa este pentru unii, mai încărcată ca să nu spun dificilă, curajul şi puterea asumării unei condiţii spaţio-temporale care să faciliteze procesul căutarii de sine este de admirat.

   Acum să-ţi spun despre ce facem noi, aici, unde te şi invităm cu dragă inimă să vii, dacă doreşti, cu ocazia viitoarei Tabere de Retragere pentru meditaţii.
   Propunem concret câteva condiţii interioare şi exterioare care să faciliteze ”retragerea în sine”.
   Iată câteva dintre ele:
   Mauna (respectarea tăcerii pe toată perioada -10zile)
   Neutilizarea aparatelor electronice sau media
   Abstinenţa sexuală
   Postul sau dieta vegetariană
   Separarea persoanelor de sex opus la cazare şi chiar în sala de meditaţie.
   Pe toată perioada se rămâne în Centru. Nu se pleacă în oraş. Se pot face însă plimbări individuale (walking meditation) în natură.

   Iată acum şi câteva din activităţile desfăşurate în cadrul acestei perioade de timp.
   meditaţii specifice
   metode de introspecţie
   practică yoga individuală şi în grup
   zilnic 2 prelegeri tematice
   prezentarea tehnicilor meditative
   Programul este intens reunind 10 ore/zi, începând de la 8 dimineaţa şi încheindu-se la 22.30 cu pauze de masă şi odihnă.

   Este o formă de ”retragere” care ţinând cont de faptul că unii, şi nu puţini, revin şi din străinătate pentru a participa la ea, înseamnă că produce ”rezultate spirituale.” Sper că ai remarcat faptul că prezentările se fac în limba engleză.

   Acum dragă Lara, în speranţa că acest concept nu a fost atât de grav ştirbit în semnificaţie de către noi (iar dacă am făcut-o te rugăm să ne ierţi), te invităm şi pe tine la aceste retrageri pentru meditaţie pentru a vedea despre ce este vorba.

   Ştiu că în cazul unor retrageri (mai ales budiste) adeptul rămâne şi complet izolat o mare perioadă de timp fiind susţinut cu hrană de către alţi adepţi. În centrul nostru am asigurat şi câtorva practicanţi mai pregătiţi astfel de retrageri dar pe perioade mai scurte de 1- 4 săptămâni.

   Claudiu Trandafir are la ”activ” şi multe retrageri individuale în solitudinea peşterii, şi a participat şi la unele retrageri budiste. A organizat multe astfel de retrageri Hridaya în lume. Aici (http://www.hridaya-yoga.com/) poţi vedea activitatea sa.
   În ceea ce mă priveşte, la rândul meu, am fost deschis pentru a-mi asuma într-o anumită perioadă de pregătire spirituală unele retrageri în solitudinea peşterii şi continui şi astăzi să-i inspir pe unii practicanţi să o facă, fiind convins de valoarea unei astfel de perioade pentru viaţa lor spirituală.

   M-aş bucura dacă mi-ai împărtăşi la rândul tău viziunea personală cu privire la retragerea spirituală.
   Poate ai ajuta la conturarea unei imagini a ”retragerii ideale” care să ne poată ajuta pe toţi.

   În încheiere te asigur de respectul nostru pentru orice formă de spiritualitate autentică, dar suntem rezervaţi faţă de cei dogmatici şi rigizi. Îţi doresc multe împliniri şi realizări pe calea spirituală, lumina sărbătorilor de iarnă să-ţi aurească sufletul.

   Cu prietenie, Liviu Gheorghe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s