PURIFICAREA – Episodul 1: PURIFICAREA VĂZUTĂ CA ETAPĂ EVOLUTIVĂ

Pe parcursul evoluţiei spirituale redescoperirea noastră ca fiinţă înzestrată cu multe potenţialităţi, modifică evident şi în mod binefăcător modul în care ne percepem pe noi înşine, raportul cu semenii noştrii, cu Natura, cu întregul Univers, cu Dumnezeu.

Autentica cunoaştere de sine scoate la lumină şi actualizează în primul rând înzestrările pe care le avem fiecare dintre noi din punct de vedere fizic, energetic, psihic, mental şi spiritual. Această cunoaştere devine, pe măsura practicii spirituale, din ce în ce mai mult revelatoare. Ea ne conduce la o transformare lăuntrică progresivă ce poate culmina cu suprema realizare a Conştiintei Sinelui Divin, a Inimii Spirituale, a lui Dumnezeu perceput ca esenţă a fiinţei noastre. Şi, la această etapă, ceea ce înainte reprezenta o intuiţie a rostului nostru: “întoarcerea la Sursa Divină a tot ceea ce există – regăsirea de Sine în Dumnezeu, regăsirea lui Dumnezeu în Sine”, devine realizare.

Dacă acest demers este asumat conştient suntem conduşi prin experienţe semnificative la o raportare din ce în ce mai inteligentă şi plină de bun simţ la ceea ce ne oferă cu adevărat natura interioară, ca înzestrări, precum şi Universul exterior (ca şi condiţii) pentru a servi acestui scop.

Pe parcursul acestei ”călătorii” spirituale se structurează o viziune cu privire la noi înşine şi la Univers din ce în ce mai mult amprentată de recunoaştere, de conştienţă activă, prezenţă şi luciditate. Este o viziune integratoare şi totodata unificatoare prin care viaţa noastră îşi regăseşte adevărata semnificaţie în ansamblul Vieţii Universale. Apare o profundă înţelegere a existenţei noastre în raport cu TOT CEEA CE ESTE, care ne face totodată să ne asumăm conştient şi demersul responsabil de a ne adecva liber fiinţa în ansamblul acestei armonii a existenţei universale precum sunetele unui instrument într-o grandioasă simfonie.

Ceea ce merită a fi subliniat este că acest proces al transformării spirituale deschide mereu şi mereu noi orizonturi, spaţii noi, nebănuite la început, şi a căror explorare solicită o perpetuă adecvare a condiţiei interioare. Astfel, suntem din nou şi din nou ”chemaţi” la o restructurare dinamică a viziunii şi a reintegrării noastre în existenţă.

Aici, practica spirituală este mecanismul prin care sunt actualizate noile resurse, prin care sunt făcute ajustările necesare pe diferitele niveluri ale fiinţei pentru a corespunde planului în care s-a pătruns.

Iată din această perspectivă o încercare de a defini şi clarifica poate, pentru unii, ce reprezintă purificarea, unde îşi găseşte ea locul pe parcursul nostru evolutiv.  Toate marile tradiţii spirituale integrează purificarea ca o etapă şi totodată ca pe un mijloc de a produce condiţiile interioare favorabile evoluţiei spirituale.

3 gânduri despre „PURIFICAREA – Episodul 1: PURIFICAREA VĂZUTĂ CA ETAPĂ EVOLUTIVĂ

 1. Superb! Explicații clare care mi-au dat raspunsuri certe pe care doar le bănuiam prin prisma a ceea ce mi s-a întâmplat de mai multe ori …Multumesc !

 2. Drumul dezvoltarii personale, al purificarii, e foarte greu…am senzatia ca nu stiu cu ce sa incep … Culmea, in ciuda a tot ce am citit si ascultat, mi-e rusine sa recunosc, nici macar sa raspund la intrebarea ” De ce anume am nevoie ca sa fiu implinita?” nu stiu sa raspund! In ciuda faptului ca ma consideram o persoana sensibila si buna (ma mandream si ma linisteam cu asta, ca singure calitati pe care le apreciam la mine), constat tot mai mult ca nu e chiar asa, mai ales in manifestarile exterioare nu arat fondul meu bun si pierd mereu in ochii celorlalti , care ma judeca dupa aparente si dupa reactiile mele imediate, negandite…. E nevoie urgenta de o schimbare radicala in fiinta mea, lectiile de viata prea se repeta si prea ma pun la zid…si cred ca, in ciuda tuturor studiilor facute si a multor lecturi, interiorizarea autentica nu am reusit s-o fac 😦 Venirea spre ceea ce faceti aici a avut ca punct de plecare dorinta mea de a ma transforma si intr-adevar conditiile sunt create acum, impulsuri sunt destule…ma schimb putin cate putin, dar continui sa ma descentrez chiar cand credeam ca am depasit stadiul acela de nesiguranta , el revine, cu mai putina forta, dar revine… Regret acum ca mi-am desfasurat viata in conditii de „laborator”, pe care , cum spuneti, mi le-am creat eu insami, punandu-ma la adapost de pericole, dar iata ca momentul greu nu mai poate fi evitat… suferinta e prea mare…Si totul pare sa depinda de viziunea pozitiva pe care ar trebui sa o am,si care ar fi justificata pe deplin in cazul meu, dar firea mea asa-zis complicata, incurca mereu itele si ma trezesc fara energie, parca tot in punctul de inceput….Cum sa procedez?

  1. Draga Cristiana,
   În primul rand vreau să apreciez sinceritatea ta cu privire la momentul în care te afli. Esti conştientă că trebuie să acţionezi spre a transforma în bine anumite lucruri din viata ta. Acesta este un lucru bun.
   De-a lungul timpului am oferit consiliere spirituală unui număr mare de persoane. Multe dintre ele, ca si tine erau conştiente de ceea ce li se întâmpla, de lecţia de viaţă repetată, ştiau chiar şi unele cauze care duseseră la suferinţe, etc.
   De multe ori, ca şi tine, înţelegeau că trebuiau să facă ceva pentru a schimba în bine situaţia lor de viaţă.
   Te apropii de momentul în care este necesar să recunoşti, cel puţin în mod logic, că a şti sau a cunoaşte este diferit de a realiza transformarea propriu-zis.
   Din nefericire, multe persoane confundă aceste aspecte şi persistă să creadă că dacă ele, citesc şi se informează, vor ajunge să transforme în bine lucrurile.
   Această informare este poate o condiţie necesară dar nicidecum suficientă. De ce? Întotdeauna procesele perturbatoare care scot fiinţa din starea naturală de echilibru şi armonie şi duc către suferinţă, s-au produs numai cu acordul nostru.
   Condiţiile exterioare care apar nu sunt decât o punere în scenă a modului în care cauzele declanşate de către noi ca fiinţă (caracterizată de un tip de personalitate, mentalitate, etc), prin întregul sistem de reprezentare: contact, percepţie, senzaţie, interpretare, reacţie sau acţiune au declanşat ”aranjarea regiei” pentru ca unele evenimente poate nefaste să se producă pentru noi. Sunt convins că înţelegi şi accepţi aceste lucruri. Şi totuşi încă nu este suficient. În toate alegerile noastre, determinate conştient sau subconştient, noi am acţionat. Faptele noastre ne arată cel mai bine ce fel de om suntem. Poate nu ştim cum să interpretăm acest lucru sau poate nu vrem să-l recunoaştem, aici deja nu prea mai are importanţă. Prin urmare dacă faptele noastre au decis o anumită evoluţie a lucrurilor şi implicit a vieţii noastre, tot faptele vor fi cele care ne vor consfinţi dreptul de a îndrepta ceea ce nu a fost bine.
   Ne apropiem acum de ceea ce face toată diferenţa între cel care vrea să trăiască, de exemplu, fericit şi cel care are putere de a aduce fericirea în viaţa sa. Diferenţa între cei doi este aceea care conduce mereu la rezultat. În primul caz, ” a vrea” nu este totuna cu ”a putea” al celui de al doilea caz.
   Te asigur că nici dacă ai citi tot materialul de dezvoltare personala din lume nu ai face decat cel mult sa acumulezi orgoliul celui mai citit om din lume pe acest subiect; şi doar atât. Degetul care arată către lună, nu este luna.
   La şirul de fapte trecute(care desigur au în spatele lor motivaţii şi energii) tot faptele vor fi cele care pot restabili echilibrul. DAR FAPTE ADECVATE ACUM ÎN PREZENT.

   A PUTEA să acţionezi pentru a-ţi adecva fiinţă pentru fericire are întotdeauna de-a face cu VOINŢA, CUNOASTEREA ŞI ACŢIUNEA. Toată această triadă trebuie să existe şi să fie susţinută simultan într-un proces eficient de transformare.
   Acum vezi ce anume a lipsit în demersul tău transformator.
   Să presupunem că a lipsit una dintre ele. Să zicem VOINŢA. Tu ai putea spune că nu. Dimpotrivă te recunoşti un om cu voinţă. Da, dar nivelul voinţei tale nu era cel corespunzător pentru a transforma lucrurile. Mai simplu spus voinţa ta nu a fost dirijată în sensul disciplinat şi perseverent susţinut în timp pentru a produce rezultatele dorite. Acea VOINŢĂ despre care îţi vorbesc se clădeşte în mod sistematic şi riguros. Nu confunda unele dorinţe şi ”vreri” cu adevărata VOINŢĂ care are ca substrat energia ”focului” transformator şi purificator.
   Ori consolidarea acestui tip de VOINŢĂ este nivelul începând de la care poţi dirija conştient un proces evolutiv. Desigur că aşa stau lucrurile cu adevărata CUNOAŞTERE şi cu ACTIUNEA ÎNŢELEAPTĂ. Realizează că orice cunoaştere livrească nu poate crea condiţiile unui salt real din punct de vedere evolutiv. Orice acţiune (sau poate mai bine spus reacţie căci puţin sunt cei despre care, cu adevărat, putem spune despre ei că ACŢIONEAZĂ) nu poate modifica o stare de lucruri care trenează poate ani de zile.
   Iată de ce, de-a lungul timpului, am urmărit să dirijez simpla intenţie sau dorinţă de transformare (pe care, de altfel, foarte multi oameni o manifestă) spre înţelegerea necesităţii abordării unui sistem eficient, coerent şi unitar din punct de vedere practic care să ducă la transformare. PRACTIC! Sper să înţelegi că este vorba de aspectul concret al VOINŢEI DE A CUNOAŞTE CORECT ŞI A APLICA CU DISCERNAMÂNT ÎN ACŢIUNE CEEA CE ESTE ADECVAT PENTRU A FII MAI BINE ÎN VIAŢĂ.

   Aceasta presupune O METODĂ BUNĂ, verificabilă în timp prin eficienţa ei, pe care să o asimilezi, pe care s-o practici sistematic şi riguros o perioadă de timp până când vei constata cel puţin ameliorarea problemelor existenţiale.

   În cazul tău se simte şi o anumită frustrare legată de faptul că deşi ”ştii” şi ai citit atâtea lucruri nu ai ajuns acolo unde doreai. Te apasă poate chiar faptul că ”ştii” atâtea lucruri şi totuşi? Ce se întîmplă?
   Nu acţiunea de a citi era cerută din punct de vedere evolutiv în destinul tău, în vederea realizării saltului, ci lucrul pe care l-ai evitat adeseori chiar subconştient: de a pune cum s-ar spune ”osul la treabă”.
   De exemplu: purificarea nu este doar în concept ci presupune acţiune. Cuvântul ”purificare” vine din latina: purus (pur) şi facere (a face). Din punct de vedere etimologic purificarea înseamnă ”a face să fie pur”).

   În continuare o să te ajut să faci o mică analiză introspectivă care te poate ajuta şi în alte aspecte ale vieţii. Vrei să abordezi purificarea la modul practic?
   Hai să vedem:
   Întreabă-te acum cu sinceritate: prin intenţiile mele, prin gândurile mele, prin cuvintele mele, prin faptele şi acţiunile mele asigur constant condiţiile unei stări de echilibru şi armonie existenţială, de puritate?
   Poate vei constata că intenţiile îţi sunt pure, foarte bine mergem mai departe.
   Cuvintele, modul de comunicare, limbajul folosit este pur? Dacă nu este atunci lucrează sprea a purifica nivelul comunicării. Citeşte şi aplică practic !
   Gîndurile tale te menţin în pace şi linişte sufletească? Sunt măcar gânduri pozitive? Firea ta este optimistă sau nu? Şi apoi caută metode practice pentru a fii aşa cum vrei.
   Şi aşa mai departe.
   În următoarele clipuri vei putea să afli mai multe despre purificare şi cum poţi să acţionezi.
   Dar încă o dată îţi subliniez că atât timp cât nu pui în aplicare tehnic vorbind o metodă nu poţi merge prea departe.

   Prin urmare nu mai pregeta şi începi la modul concret să practici cel puţin acele câteva tehnici de transformare expuse pe acest blog. Caută să pătrunzi mesajul spiritual inspirator către practică al învăţăturilor şi vei vedea că o nouă forţă va renaşte în tine. Dacă eşti din Bucureşti sau Braşov poţi merge la cursurile Centrului nostru. Aceasta este ceea ce putem face noi pentru tine. Să vedem acum ce poţi face tu pentru tine?
   Chiar te rog să mă ţii la curent cu evoluţia lucrurilor în viaţa ta.
   Ti-am raspuns mai explicit pentru că intuiesc că eşti un om deosebit cu aspiraţii autentice, sincer şi cred că eşti pe punctul de a face un salt şi sper să ne bucurăm în viitor de realizările tale.
   Cu prietenie, Liviu Gheorghe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s