Din nou despre rolul voinței în transformarea spirituală

Deși voința este o temă preferată de mulți dintre cei care se ocupă de domeniul dezvoltării personale, se pare că abordarea acestora nu întotdeauna produce efecte pe termen lung. Din perspectiva sistemului Yoga lucrurile sunt mult mai clar precizate.

Voința reprezintă un mod funcțional al naturii umane care se manifestă atunci când substratul energetic corespunzător este activat. Ce mai rămâne să cunoaștem este cum producem această activare. Și din nou, lucrurile se lămuresc, în momentul în care aflăm că există un centru energetic reglator al energiei interne ”modulate” pe frecvența de vibrație a voinței. Cu alte cuvinte, este ca și cum afli că există un ”potențiometru” intern, care ”manipulat” corespunzător stimulează și amplifică energia voinței. Din această perspectivă, voința este doar un efect al trezirii și activării corespunzătoare a acestui centru energetic numit Manipura Chakra.

Trecerea de la simplul ”eu vreau” sau ”eu doresc” sau ”intenția mea este” la puterea realizatoare tradusă prin cunoaștere și acțiune conformă, implică dinamizarea specifică a acestui centru. Așadar nu este suficient doar ”să vrei”, ci este necesar să poți produce rezultatele sau să obții ceea ce tu ”vrei”.

Energia volitivă este integrată și manifestată  în existența de zi cu zi direct proporțional cu gradul de trezire și activare a acestui centru energetic. De aici va rezulta efervescența, elanul, puterea de coordonare a resurselor implicate de acel act volitiv.   Un exemplu: Să presupunem că am fi suficient de emulați interior de intenția de a trezi și activa această energie volitivă cu ajutorul căreia putem reuși în tot ceea ce ne propunem. Aceasta presupune însă cunoaștere, acțiune, efort de susținere, o permanentă ajustare și integrare a resurselor noastre interne într-un mod responsabil și eficient. Cum se traduce aceasta din punctul de vedere al intenției de a trezi și activa această energie a voinței din perspectiva yoghină? Pur și simplu a vrea să fac aceasta, a cunoaște ce este necesar de făcut și apoi de a acționa pentru a creea acele condiții interioare (resurse vitale, emoționale și mentale, etc.) caracteristice unei ființe ”pline” de voință. A cunoaște că există un centru responsabil pentru activarea voinței nu este suficient, dacă această cunoaștere nu ne trimite mai departe spre a cunoaște și care sunt modalitățile de activare a acestui centru energetic (posturi fizice, tehnici respiratorii, autocontrol senzorial, tehnici de concentrare și meditație, etc). Abia mai apoi integrezi procedeele tehnice și resursele necesare într-o metodă care este abordată sistematic, o anumită perioadă de timp, cu disciplina și rigoarea necesară. Cât timp? Și aici, chestiunea devine foarte sensibilă. Pentru că mulți spunem că nu avem timp. Răspunsul este însă foarte simplu. Vei practica metoda specifică în vederea trezirii și dinamizării acestui centru până când vei constata în existența de zi cu zi, spontaneitatea sau cel puțin ușurința de a integra diferitele resurse interioare și exterioare pentru a ajunge la finalitate, în, din ce în ce mai multe situații, circumstanțe sau aspecte pe care ți le propui sau le ”vrei”. A înțelege că poți opera în planul cauzelor (activând prin metode specifice un centru energetic) pentru a obține un efect de lungă durată (un nivel volitiv superior, de exemplu) poate face diferența în modul în care alegem fiecare dintre noi, să producem transformări durabile profund binefăcătoare.

Profilul psihologic al unei ființe care a trezit și dinamizat în mod elevat Manipura Chakra integrează multe dintre trăsăturile pe care le admirăm adeseori la ceilalți, din când în când: voinţă, încredere în forţele proprii, stăpânire de sine – autocontrol, optimism, elan, curaj, îndrăzneală, temeritate, independenţă, iniţiativă, voluntarism, capacitate de luptă pentru un ideal, eficienţă, hotărâre, personalitate accentuată, putere de acţiune, simţul umorului, buna dispoziţie, nobleţea, demnitatea, conştiinţa propriei valori, respect de sine, responsabilitate, etc. Pare interesant și atrăgător, nu-i așa?

Un alt element important în analiza actului volitiv este nivelul motivațional. Cât de mult vrei și de ce vrei să realizezi acel lucru. Dacă, de exemplu, am înțelege profund faptul că nivelul voinței este implicat în tot ceea ce noi ne dorim să obținem de la viață pentru noi sau pentru semenii noștri, am putea fi suficient de motivați să ”cultivăm” această admirabilă calitate a psihicului uman.

Dar aici, mai apare un aspect. Realizezi poate că aceste cunoștințe, metode, tehnici, ghidare, etc. nu le găsești pe toate drumurile (nici măcar pe ale net-ului). Și atunci accepți că este necesar să deprinzi o metodă. Și afli că există niște cursuri. Ai voința și determinarea de a le urma? Și, intrăm din nou în bucla condiționată de resursele actuale.

Avem ceva resurse volitive, începem. Avem doar palide dorințe și curiozități rămânem pe același nivel al unei acumulări informaționale cu ceva ”parfum” spiritual.  Încă nu putem pătrunde în triunghiul magic ce revelează universul înflăcărat și luminos al energiei voinței.

Dar, odată pătruns de focul alchimiei interne produs la nivelul celui de al treilea centru, ni se revelează puterea liberului nostru arbitru, ni se deschide orizontul vast al opțiunii, al deliberării, al deciziei, al controlului și direcționării eficiente a energiei noastre interne, într-un mod coerent și unitar. Și, de aici, … noi responsabilități.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s