Un nou început de școală

       Discutam astăzi cu o colegă – și ea profesoară de yoga – despre reluarea, după vacanță a activităților Centrului nostru de Yoga și Meditație – Kamala. Și mă întreba puțin gânditoare: De cât timp facem noi asta? Și cât o vom mai face? Deschideri de cursuri, seminarii, conferințe publice, consiliere psiho-spirituală, tabere de retragere pentru meditație, serbări și diferite inițieri în cunoașterea învățăturilor sistemului Yoga, formare pentru profesori de yoga, etc., până când?

       Am reflectat puțin și am realizat că îi puteam spune că după revoluție, în 1990, am început activitatea de instructor și apoi profesor de Yoga, dar gradat, observam cum starea mea interioară se modifica încet, încet, odată cu această reamintire… Era ca și cum, tot acest interval de timp (28 de ani) era perceput ca un continuum, ca o unică experiență vastă, precum o călătorie lungă, în care te-ai simțit vegheat …de cer, de stele, de oameni și îngeri… și, undeva, te oprești, să-ți amintești de unde ai plecat, unde te regăsești acum și spre ce noi tărâmuri te îndrepți. Am simțit, în mod sintetic, în acele clipe, bucuria prezentului spre care călătoria m-a purtat.  O călătorie profund transformatoare, pentru mine și – fără falsă modestie – pentru mulți alții care au participat la ea…  Ce vom mai ”face” și …cât va mai dura… devenise lipsit de importanță.

       Așa încât, voi continua, ca profesor de yoga, să fac același lucru care-l fac la începutul toamnei, după vacanță. Să chem la școală, pe cei care doresc să facă din călătoria vieții lor o experiență semnificativ înțeleaptă. 

       Știu că pentru mulți, ideea de ”început de școală” nu mai ”sună” bine decât poate ca îndemn adresat copiilor sau nepoților. Și totuși, – fac o paranteză – astăzi, chiar și vacanțele, călătoriile și croazierele de lungă durată integrează în mod firesc conceptul de ”călătorie transformațională” sau ”călătorii experiențiale”. În cadrul acestora, sunt oferite de către organizatori, cunoștințe și experiențe noi menite să contribuie la trezirea interesului față de locurile, oamenii, obiceiurile și tradițiile culturale și spirituale ale destinațiilor turistice. Scopul acestor călătorii este acela de a oferi prin acele experiențe, noi posibilități de auto-cunoaștere, dezvoltare personală și spirituală.

       De multe ori, are loc o schimbare de perspectivă pentru participanți, fiind inițiată printr-o valorizare mai profundă a semenilor, a culturii, a condițiilor de viață și evident a naturii. Are loc un proces de auto-reflecție și examinare a lor într-un cadru nou, toți devenind co-participanți la aceeași  ”aventură”, aspect care conduce inevitabil la o relaționare mai profundă, în primul rând cu ei înșiși, cu ceilalți, cu natura, cu istoria și cultura acelor locuri.

       Este un ”trend” turistic care după părerea mea va lua amploare, în primul rând datorită modului arhetipal în care are loc ”călătoria”. O pregătire anterioară, plecarea în călătorie, experiența mai mult sau mai puțin ”inițiatică” și întoarcerea pentru o reintegrare superioară a ”învățăturii” în mijlocul lumii. Ghidului turistic i-a luat locul ”coach-ul transformațional” – un antrenor care poate fi și un bun cunoscător de limbi străine, animator, instructor motivațional, cu experiență relațională, cu instruire în domeniul dezvoltării personale, etc. Închid paranteza.

       Da, viața este văzută în multe tradiții spirituale ca o lungă călătorie care pregătește sufletul uman să se purifice, să se înalțe până la desăvârșirea asemănării în spirit a Fiului, cu Tatăl.

        Călătoria pe care o propunem de atâția ani, nu se desfășoară însă în plan exterior. Este o călătorie care te poartă în tărâmul interiorității, spre a-ți revela ceva din misterul și inefabilul naturii divine – esența propriei tale ființe. Vom folosi pentru aceasta un instrument foarte rafinat care a fost perfecționat și cizelat de conștiința umană în atâtea milenii de folosință – YOGA. Și dacă, o simplă călătorie de vacanță, ca cea despre care v-am vorbit, poate să vă incite și să vă aducă multă bucurie, să îndrăznim acum, să ne imaginăm unde ne poate conduce frumusețea și armonia îngemănate cu înțelepciunea, în această ”aventură cosmică a conștiinței” cum spunea Sri Aurobindo – un mare maestru yoghin.

        Ce este, cum operează învățătura sistemului Yoga și cum ne transformă în mod binefăcător ființa veți putea afla la cursuri. 

Iată invitația mea:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s