Ce este și ce poate face meditația?

Vă invit sâmbătă 25.04.2020 de la ora 18.30 să vizionați o expunere cu privire la meditație.

     În cadrul Centrului de meditație și Yoga Kamala  prezentăm o formă de meditație care să faciliteze procesul recunoașterii a ceea ce noi suntem cu adevărat. Aceasta este numită meditația de revelare a Sinelui. Această formă de meditaţie care conduce gradat către revelarea Sinelui – Inima Spirituală devine totodată un instrument eficient de autocunoaştere şi de transformare spirituală, pentru a avea astfel acces la un nivel mai profund al existenţei care se află dincolo de condiţionările şi limitările cu care fiecare om se confruntă în viaţa de zi cu zi.

     În Yoga Sutra-ele lui Pantañjali (care reprezintă cel mai bine sistematizat tratat de Yoga şi care a fost scris de către Pantañjali), meditaţia este una din cele 8 etape care constituie yoga. Ea face parte din aşa numita yoga interioară care începe cu retragerea simţurilor (pratyāhāra), continuă cu concentrarea (dhāraṇā) şi ajunge apoi la meditaţie (dhyāna). Cuvântul sanscrit dhyāna derivă din rădăcina dhyāi care înseamnă a contempla, a medita, a gândi.

     În occident, cuvântul meditaţie provine din latină, înrudit cu două rădăcini verbale:

● meditari – a considera, a contempla, a cântări în minte, a avea ceva în minte, a intenţiona (în sanscrită, medhā înseamnă înţelepciune, inteligenţă).

● mederi – a vindeca

     Termenul meditaţie a devenit mai des folosit odată cu echivalarea lui cu dhyana, ca traducere a practicilor orientale de transformare a conştiinţei. Pe de altă parte el desemnează un spectru larg de metode provenind din diverse tradiţii spirituale prin care se produce o modificare a modului de funcţionare al minţii şi o modificare a experienţei conştiente.

     Din punct de vedere medical, este o metodă folosită pentru liniştire şi relaxare, având un efect purificator asupra emoţiilor. Traumele psihice, retrăite din perspectiva unui martor lucid, detaşat şi liniştit, îşi pierd încărcătura nocivă atunci când sunt experimentate în meditaţie.

     Cuvântul meditaţie se referă atât la un mod de a fi, de a trăi realitatea cât şi la o metodă, la o cale de a ajunge la acea experienţă. Ca trăire, meditaţia este caracterizată de o schimbare a modului de a cunoaşte realitatea şi obiectele înconjurătoare. Este mai directă prin faptul că renunţă la intermedierea proceselor mentale făcând din minte o oglindă a ceea ce este contemplat.

Pentru cei care doresc să participe la cursurile online ale centrului Kamala aveți aici programul de desfășurare și condițiile de participare :

Aici este programul de desfășurare a cursurilor on-line

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s