SĂ DĂM ÎNTÂLNIRE INIMII NOASTRE

Putem crea o ocazie de a ne cunoaşte mai bine cu unii dintre dumneavoastră şi de a practica împreună  modalităţi ale sistemului Yoga menite să producă trezirea sufletului şi deschiderea afectivă a fiinţei.

În ciclul tematicii “UNIVERSUL CELOR 7 CENTRII SUBTILI DE FORTA SI CONSTIINTA” vă propun tema următorului atelier:

Anahata Chakra – Universul interior al energiei iubirii

 Scopul: Acest atelier îşi propune să aprofundeze metodele practice de trezire şi dinamizare a celui de-al patrulea nivel al fiinţei controlat de centrul energetic Anahata Chakra

Din cuprins:

  1. Prezentarea caracteristicilor celui de al patrulea centru de forţă şi influenţa acestora asupra corpului, psihicului şi minţii fiinţei umane
  2. Metode practice yoghine de trezire, dinamizare şi armonizare a energiilor specifice acestui centru: ASANA (posturi yoga), PRANAYAMA (tehnici yoghine de amplificare şi control a suflului respirator), DHARANA (tehnici yoghine de concentrare), DHIYANA (tehnici yoghine de meditatie)
  3. Integrarea unei practici intense (TAPAS) de armonizare a energiei specifice
  4. Trezirea si dinamizarea principalelor calităti sau virtuşi caracteristice celui de al patrulea centru de forţă al fiinţei

Data: Sâmbata 10 MAI 2014 de la ora 9.00 la ora 20.00 cu pauză de masă 13.30 – 15.30

Loc: Sala din Sanpetru a Centrului de Yoga si Meditatie KAMALA

Profesor yoga: Liviu Gheorghe

Cost:

– pentru persoanele care nu sunt înscrise la cursurile centrului Kamala, taxa de participare este 120 lei. Confirmarea participării se face prin achitarea unui avans de minim 50% până în data de joi 8 mai 2014. După această dată taxa de participare va fi 150 lei.

– pentru cursanţii centrului Kamala (din Bucureşti şi Braşov) taxa de participare este 100 lei. Cursanţii pensionari vor achita 50 lei. Fondul strâns va fi folosit pentru susţinerea proiectului “Retragere de meditaţie în întuneric” al centrului Kamala. Prin acest proiect, cursanţii pot participa gratuit la o retragere de 24 de ore pentru meditaţie în întuneric, beneficiind de îndrumare şi hrană în cadrul centrului.

Cursanţii din Bucureşti pot rămâne peste noapte în centrul Kamala (gratuit o noapte)

Important! Cursanţii sunt rugaţi să îşi confirme participarea până joi, 8 mai 2014.

Seminarul are loc dacă sunt minim 7 persoane care confirmă participarea până în data de 8 mai. Dacă nu sunt minim 7 confirmări, seminarul se amână, iar avansul se returnează.

Informații și înscrieri:tel. 0731.32.42.41 sau email centrulkamala@gmail.com.

Vă aștept cu drag!

Fie ca Freamătul sacru al Inimii Spirituale să ne lumineze viața!

anahata 2014

PURIFICAREA – Ep. 3: FACTORI ŞI SEMNE ALE PERTURBĂRII STĂRII NATURALE

deciziile orienteazăMă bucur să constat interesul unor persoane faţă de această temă. Desigur că acest subiect este sensibil pentru că, pe de-o parte, o bună stare de sănătate presupune menţinerea unui anumit nivel de puritate a organismului fizic, a structurii energetice şi totodată a nivelului psiho-mental, iar pe de altă parte, pentru refacerea stării de sănătate, nu de puţine ori, se constată necesitatea integrării în actul terapeutic a unor modalităţi de purificare.

Dacă abordăm tema purificării din perspectiva spirituală, necesitatea acesteia ca atitudine şi abordare practică se justifică cu atât mai mult cu cât înaintăm pe cale. De ce? Pentru că devenim din ce în ce mai conştienţi şi înţelegem faptul simplu al necesităţii adecvării instrumentelor şi mijloacelor la scopul propus. Ori din acest punct de vedere, corpul, structura energetică şi psiho-mentală nu reprezintă decât instrumentele şi mijloacele care, folosite din ce în ce mai înţelept, ne pot ajuta să explorăm dimensiunea spirituală – spaţiul vast al conştiinţei de sine. Din această cauză, purificarea – ca etapă, este de foarte multe ori integrată firesc de către aspiranţii la spiritualitate, ea putând asigura condiţiile favorabile unei evoluţii rapide.

De ce ne este greu să acţionăm concret pentru a asigura un anumit nivel de puritate al fiinţei noastre? Pentru că, de foarte multe ori nu credem că ne aflăm într-o situaţie care să justifice acest lucru, sau pentru că există anumite prejudecăţi sau pentru că pur şi simplu uităm că ne stă la îndemână să alegem să trăim într-o condiţie superioară faţă de ceea în care ne aflăm.

Pentru a putea identifica mai uşor anumite semne ale impurificării fiinţei şi perturbării stării naturale de echilibru şi armonie puteţi viziona acest material video.

METODE DE AMPLIFICARE A VOINŢEI – Seminar, 15 februarie 2014

Cel de al treilea seminar din ciclul CHAKRA SADHANA

UNIVERSUL CELOR 7 CENTRI SUBTILI DE FORŢĂ ŞI CONŞTIINŢĂ”

Tema:

Manipura Chakra – Universul interior al energiei voinţei

După seria celor 7 seminarii consacrate aprofundării metodelor teoretice și practice de trezire și dinamizare armonioasă a centrilor de forță, anul trecut v-am propus chakra sadhana, un program de practică intensă pe fiecare nivel energetic în parte.

Practica se desfășoară pe parcursul unei zile, în general sâmbăta, în cadrul centrului nostru, și cuprinde principalele metode și tehnici care au fost prezentate în cadrul seminariilor specifice. În principal aceste metode vizează armonizarea nivelului energetic corespunzător

La chakra sadhana pot participa atât persoane care nu au participat la seminariile anterioare, cât şi persoane care nu sunt înscrise la cursurile centrului Kamala, începători sau avansaţi.

Am ajuns la cea de-a treia întâlnire şi prin urmare ne vom ”ocupa” de trezirea şi dinamizarea celui de al treilea centru energetic – Manipura Chakra.

Data: Sâmbătă – 15 februarie 2014

Programul orientativ: 9.00 – 20.00, cu pauză de masă.

În program vor fi integrate posturi yoga, tehnici de respiraţie, tehnici de concentrare, tehnici de meditaţie şi vor fi făcute corelaţiile din punct de vedere simbolic şi psihomental specifice.

Pe acest nivel vom urmări să amplificăm energia voinţei, dinamismul, entuziasmul, încrederea în sine, autocontrolul, curajul de a acţiona. Unul din scopurile practicii este acela de a produce armonizarea psihicului şi a minţii în raport cu necesităţile unei integrări armonioase a personalităţii în existenţa de zi cu zi. Energia acestui centru este responsabilă de tot ceea ce înseamnă puterea voinţei de a concretiza ceea ce ne dorim atât în ceea ce priveşte sfera materială, cât şi cea spirituală.

Vă recomandăm să aveţi îmbrăcăminte lejeră adecvată practicii yoga, un caiet şi ceva de scris.

Cost:

– pentru persoanele care nu sunt înscrise la cursurile centrului Kamala, taxa de participare este 100 lei.

Confirmarea participării se face prin achitarea unui avans de minim 50% până în data de miercuri 12 februarie. După această dată taxa de participare va fi 120 lei.

– pentru cursanţii centrului Kamala (din Bucureşti şi Braşov) taxa de participare este 75 lei. Cursanţii pensionari vor achita 40 lei. Fondul strâns va fi folosit pentru susţinerea proiectului “Retragere de meditaţie în întuneric” al centrului Kamala. Prin acest proiect, cursanţii pot participa gratuit la o retragere de 24 de ore pentru meditaţie în întuneric, beneficiind de îndrumare şi hrană în cadrul centrului.

Cursanţii din Bucureşti pot rămâne peste noapte în centrul Kamala (gratuit o noapte)

Important! Cursanţii sunt rugaţi să îşi confirme participarea până miercuri, 12 februarie.

Cu această ocazie invit să participe şi persoanele care frecventează acest blog sau canalul meu YOUTUBE şi care sunt interesate şi de abordarea practică a unor metode de transformare prin yoga.

Seminarul are loc dacă sunt minim 7 persoane care confirmă participarea până în data de 12 februarie. Dacă nu sunt minim 7 confirmări, seminarul se amână, iar avansul se returnează.

Seminarul este susţinut de profesorul de yoga Liviu Gheorghe.

Informații și înscrieri:tel. 0731.32.42.41 sau email centrulkamala@gmail.com.

Vă așteptăm cu drag!

Fie ca Freamătul sacru al Inimii Spirituale să ne lumineze viața!

PURIFICAREA – Episodul 2: PRINCIPII ŞI DIRECŢII ÎN PROCESUL PURIFICĂRII NATURALE

În acest episod veţi afla care sunt unele principii care stau la baza purificării naturale.Puţini sunt cei care bănuiesc şi mult mai puţini sunt cei care ştiu şi se bazează în existenţa lor pe faptul că fiinţa umană este prin însăşi natura sa avidă de armonie, echilibru şi sănătate; că ea caută să integreze un ritm natural de funcţionare care să fie susţinut de ritmurile cosmice, şi că, totodată în ea există toate resursele necesare pentru a asigura un proces firesc de autoreglare…

Mai departe sunt prezentate şi principalele direcţii de acţiune pe care este bine să le urmărim spre a orienta procesul purificării în direcţia dorită. Multe dintre aceste aspecte sunt valabile şi în situaţia refacerii sănătăţii recurgând la unele modalităţi naturale cel puţin în anumite etape ale demersului terapeutic.

PURIFICAREA – Episodul 1: PURIFICAREA VĂZUTĂ CA ETAPĂ EVOLUTIVĂ

Pe parcursul evoluţiei spirituale redescoperirea noastră ca fiinţă înzestrată cu multe potenţialităţi, modifică evident şi în mod binefăcător modul în care ne percepem pe noi înşine, raportul cu semenii noştrii, cu Natura, cu întregul Univers, cu Dumnezeu.

Autentica cunoaştere de sine scoate la lumină şi actualizează în primul rând înzestrările pe care le avem fiecare dintre noi din punct de vedere fizic, energetic, psihic, mental şi spiritual. Această cunoaştere devine, pe măsura practicii spirituale, din ce în ce mai mult revelatoare. Ea ne conduce la o transformare lăuntrică progresivă ce poate culmina cu suprema realizare a Conştiintei Sinelui Divin, a Inimii Spirituale, a lui Dumnezeu perceput ca esenţă a fiinţei noastre. Şi, la această etapă, ceea ce înainte reprezenta o intuiţie a rostului nostru: “întoarcerea la Sursa Divină a tot ceea ce există – regăsirea de Sine în Dumnezeu, regăsirea lui Dumnezeu în Sine”, devine realizare.

Dacă acest demers este asumat conştient suntem conduşi prin experienţe semnificative la o raportare din ce în ce mai inteligentă şi plină de bun simţ la ceea ce ne oferă cu adevărat natura interioară, ca înzestrări, precum şi Universul exterior (ca şi condiţii) pentru a servi acestui scop.

Pe parcursul acestei ”călătorii” spirituale se structurează o viziune cu privire la noi înşine şi la Univers din ce în ce mai mult amprentată de recunoaştere, de conştienţă activă, prezenţă şi luciditate. Este o viziune integratoare şi totodata unificatoare prin care viaţa noastră îşi regăseşte adevărata semnificaţie în ansamblul Vieţii Universale. Apare o profundă înţelegere a existenţei noastre în raport cu TOT CEEA CE ESTE, care ne face totodată să ne asumăm conştient şi demersul responsabil de a ne adecva liber fiinţa în ansamblul acestei armonii a existenţei universale precum sunetele unui instrument într-o grandioasă simfonie.

Ceea ce merită a fi subliniat este că acest proces al transformării spirituale deschide mereu şi mereu noi orizonturi, spaţii noi, nebănuite la început, şi a căror explorare solicită o perpetuă adecvare a condiţiei interioare. Astfel, suntem din nou şi din nou ”chemaţi” la o restructurare dinamică a viziunii şi a reintegrării noastre în existenţă.

Aici, practica spirituală este mecanismul prin care sunt actualizate noile resurse, prin care sunt făcute ajustările necesare pe diferitele niveluri ale fiinţei pentru a corespunde planului în care s-a pătruns.

Iată din această perspectivă o încercare de a defini şi clarifica poate, pentru unii, ce reprezintă purificarea, unde îşi găseşte ea locul pe parcursul nostru evolutiv.  Toate marile tradiţii spirituale integrează purificarea ca o etapă şi totodată ca pe un mijloc de a produce condiţiile interioare favorabile evoluţiei spirituale.

DESPRE CONŞTIINŢĂ ŞI DECONDIŢIONAREA FAŢĂ DE MINTE ŞI SIMŢURI

Subiectul este esenţial dar există o dificultate majoră. Abordarea sa teoretică, discursivă poate să ofere minţii doar nişte reprezentări mai mult sau mai puţin clare. Este ca atunci când priveşti o stereogramă (o imagine compusă pe calculator care privită într-un anume mod îţi revelează aspectul tridimensional al unei realităţi). Dificultatea de a percepe corect imaginea reală tridimensională provine de la modul eronat de a privi pe care l-am fortificat în timp tocmai pentru a putea obţine acurateţe în actul percepţiei obişnuite de zi cu zi . Privim deci focalizat. Pentru a percepe însă stereograma trebuie privit în alt mod şi anume defocalizat adică exact în modul care nu ne ajută aparent în viaţa de zi cu zi. Şi totuşi, momentul desluşirii semnificaţiei obiectului tridimensional dintr-o stereogramă este un moment de descoperire, de bucurie a recunoaşterii unei realităţi care până acum ne era ocultată de …o imagine bidimensională ”fără sens”.  

Acest exemplu este sugestiv şi prin prisma aspectului său oarecum …inefabil. Căci momentul desluşirii este un moment ”Evrika”, de mare intensitate. Ca şi cum deodată s-a făcut lumină, vezi, înţelegi şi simultan te bucuri ceea ce vezi. Apoi ceea ce ai de făcut este să te menţii în genul acesta de atitudine perceptivă, pentru a putea explora liber şi fericit întreaga imagine 3D. Uşor de zis dar mai greu de făcut, pentru că nu suntem suficient de obişnuiţi cu modul acesta de a privi …spre a vedea tridimensional o imagine bidimensională.

Iată aici un exemplu:

Cine ar putea crede că aici este este un lacăt?

lacat

sau aici simbolul YIN – YANG al tradiţiei taoiste? 

YIN YANG

Aşa este şi cu starea de ”a fi” – pur şi simplu – decondiţionat faţă de mintea care, prin mecanismele ei reflexe specifice, supraimpune şi proiectează peste acest ”fond” al realităţii conştiinţei (văzută ca substrat unitar al Universului), micile fragmente perceptive filtrate de umilele simturi cu care mintea lucrează. Când vedem ”în parte” este ocultată viziunea întregului şi implicit bucuria recunoaşterii realităţii unitare a TOT-ului nu poate să apară. 

Relitatea conştiinţei de Sine nu este doar ceea ce mintea percepe ca reflexie ajutată sau nu de simţuri. Nu este deloc acelaşi lucru a vorbi sau a aborda la modul discursiv, intelectual un subiect (cum este acesta: conştiinţa) cu experienţa trăită ca realitate.

Ştiinţa, cultura pot ajuta la crearea unor reprezentari mentale, dar numai experienţa în sine, obţinută ca stare de a fi (unificat şi conştient simultan de aceasta), poate face diferenţa. Din această cauză încurajez abordarea unor modalităţi spirituale eficiente de transformare interioare cum ar fi meditaţia prin care se poate produce gradata recunoaştere a realităţii care noi suntem. Prin practica spirituală creem condiţiile favorabile unui proces de unificare şi integrare a acestei „Totalităţi conştiente” care este însăşi fiinţa noastră. Practicând yoga devenim Yoga – unitate reflectată în interior şi în exterior. Să ne amintim cât de frumos spunea Theillard de Chardin: “nu suntem fiinte umane care trăiesc o experientă spirituală, ci fiinţe spirituale care trăiesc o experienţă umană”

Când încercăm să cunoaştem ceva, să înţelegem, să percepem şi să acţionăm, mai ales mintea cuplează prin diferitele ei mecanisme. Dar aceasta nu înseamnă că ”substratul” de fond – Conştiinţa martor – Văzătorul – Subiectul Ultim – Sinele  nu este acolo. EL este o prezenţă pură mereu ”tăcută”, necondiţionată de nici o cunoaştere, înţelegere, percepţie, senzaţie sau acţiune, pe care am putea-o noi crede semnificativă pentru obiectivarea sa.  

În cele două clipuri de mai jos sunt prezentate câteva aspecte legate de conştiinţă şi sunt oferite câteva repere şi exemple analogice prin care să ne reprezentăm posibilitatea decondiţionării faţă de minte.

UN NOU ÎNCEPUT…

LA MULT PREZENT TRĂIT CONŞTIENT !

Încep prin a vă ura din inimă să creaţi cât mai multe momente de fericire pentru voi şi pentru ceilalţi.

Prezentul este in mainile taleMi se pare firesc să conectez cele două momente din an, respectiv începutul şi sfârşitul şi să dezvolt puțin ideile ultimului articol din (anul ce tocmai a trecut). Este interesant cum începutul a ceva (un eveniment, o perioadă, o relaţie, o acţiune, etc) tinde să ne ducă spre … viitor iar sfârşitul, perceput ca un alt moment, ne atrage (uneori chiar fără să vrem) spre … trecut. Să acceptăm în totalitate această percepţie subiectivă nu ar face decât să amplificăm o condiționare temporală care conduce la o viziune fragmentată, discontinuă a existenţei.

De ce spun aceasta? Pentru că lipsită de un observator (care cuantifică experienţa sa într-un context spaţio-temporal) existenţa curge totuşi în mod obiectiv, mereu liberă, într-un flux neîntrerupt, unificând evenimentele particulare spre a structura în mod dinamic … propria sa continuitate.

Și totuşi diferenţa ca percepţie, atitudine şi integrare existenţială este mereu şi mereu atât de diferit percepută de conştiinţa individuală în aceste două momente de timp.

Bilanțuri, analize, concluzii ce au de-a face cu trecutul concret și, pe de altă parte, speranțe, noi elanuri, planificări ce ne duc imaginativ spre viitor sunt cele două fețe ale timpului mereu despărțite de clipa prezentă.

Suntem aceeaşi şi totuşi cât de diferiţi aflaţi de-o parte sau de cealaltă a evenimentului temporal, respectiv începutul sau sfârşitul său.

Dacă ne întrebăm cui apare această diferenţă vom constata că există o continuă dorinţă a minţii de a se localiza mereu în timp şi în spaţiu, pentru a-şi afirma astfel propria ei existenţă.  Mintea in timp si timpul in minteMintea este cea care creează mereu timpul, îl înzestrează cu potenţialitate, îi atribuie calităţi pentru a-şi putea oglindi propria sa activitate, pentru a se proiecta apoi chiar şi imaginativ undeva, într-un viitor a cărui menire ar fi aceea de a o satisface. O altă condiţie a minţii, pentru un om obişnuit este necunoscută. Trecutul ca și viitorul acaparează aproape întreaga atenție. Clipa ACUM se pierde repede între cele 2 falii temporale. A transcende acest mod de funcţionare al minţii este sinonim cu decondiţionarea spaţio-temporală fiind caracteristica unei fiinţe foarte evoluate spiritual. Accesul și menținerea conștientă în ACUM este experimentat ca un suis-generis SAS prin care, pe de-o parte, pătrunzi în dimensiunea propriei interiorități rămânând lucid centrat în Sine și, pe de altă parte, produce deschiderea, înțelegerea și abandonul față de CEEA CE ESTE ETERN.

Sunt semnificative aceste două momente ale unui eveniment ”temporal” pentru că atât  în momentul lui ACUM (plasaţi în începutul evenimentului) cât şi  în momentul ACUM (plasaţi mental la sfârşitul său) vom sesiza aproape mereu tensiunea existenţială potenţială capabilă de transformare. Mai mult decât atât, conştienţa acestei energii potenţiale poate conduce, dacă reuşim să integrăm atitudinea martorului, la unificarea spontană a celor două momente ale arcului temporal.

Să ne amintim că orice ritual de ”trecere” presupune o desfăşurare a sa dintr-o dimensiune spaţio-temporală către alta. Tradiţiile şi obiceiurile culturale au format mentalitatea colectivă a cărei exprimare istorică a avut mereu de-a face cu timpul. Trecerea individului de la perioadă de viaţă la alta, de la un anotimp la altul, de la un an la altul, de la viaţă la moarte, de la o societate la alta, etc. continuă să reprezinte repere temporale care fortifică în general aceleași obiceiuri și mentalități. Nu este ușor de ieșit din tiparul cultural pentru a începe să formezi un nou set de reprezentări și convingeri bazate pe noi experiențe și înțelegeri. De exemplu, a te deschide din punct de vedere spiritual până la a ajunge să-ţi asumi o disciplină cum ar fi practica meditaţiei presupune acceptul pe care-l dai şi pe care apoi îl susţii conştient faţă de ceva care este nou. De ce? mintea nu întotdeauna poate să păşească cu nonşalanţă spre nou şi/sau necunoscut. De ce? Pentru că mintea se simte bine în zona confortabilă şi aceasta are de-a face mult cu experiența trecută şi cu ceea ce este …aşa zis cunoscut.

Mintea îşi creează timpul şi apoi are mereu nevoie de el în încercarea fiinţei de a-şi îmbunătăţi  calitatea vieţii. Mintea, învăluită de timp, reflectă experiența într-o desfășurare subiectivă care poate să aibă mai mult sau mai puțin de-a face cu …realitatea obiectivă. Dar singura realitate la care mintea poate avea efectiv acces este doar …PREZENTUL, pe care din păcate îl ignoră sau îl consumă inconştient. Aş vrea să înţelegeţi că tot ceea ce a fost trăit în TRECUT s-a consumat la acel moment în PREZENT. Şi tot ceea ce va avea loc în VIITOR se va consuma concret într-un moment PREZENT.

Un moment

A produce o transformare reală are de-a face mereu cu realitatea prezentului care suntem. Anul care tocmai a început poate reprezenta nu numai o înșiruire de ore, zile, săptămâni și luni care culmină cu o ultimă clipă spre a se topi în trecut. Vă propun să începeți experiența unei trări cât mai conștient ancorată în prezent, trăind din ce în ce mai mult convingerea că noi, fiecare în parte suntem co-creatori a ceea ce numim convențional TIMP. Nu timpul ne impune adecvarea existențială ci noi ca SPIRIT ne desfășurăm conștient și experimentăm REALITATEA EXISTENȚEI DINCOLO DE TIMP. O putem face şi prin …MEDITAŢIE.

SARBATOAREA ANULUI – SARBATOAREA CLIPEI

Am preluat integral acest articol de pe blogul Simonei Trandafir – TANTRA MAHA VIDYA. Îl postez aici pentru că exprimă într-un mod inspirat o atitudine esenţiala: aceea de a putea desluşi conţinutul mereu proaspăt pe care firul vieţii noastre îl urzeşte clipă de clipă.

Desigur că momentele de sărbătoare au magia lor ce ne ajută să ne transfigurăm şi să putem depăşi mulţi dintre noi rutina şi blazarea. Provocarea cea mare este însă să poţi trăi clipa ca …o ultima clipă …dacă nu a vieţii …măcar a unui  an. Şi atunci …să descoperi uimit …că timpul a trecut de partea ta.

”Avem in cursul vieţii zile de sărbătoare, pe care le considerăm deosebite, în care vrem să facem ceva deosebit. Le planificăm, ne gândim la ele şi uneori reuşim să fim mai fericiţi atunci. 

Sărbătoarea este un prilej de a ieşi din rutina cotidiană, ne asumăm alte roluri decât cele pe care le avem în restul zilelor, sau scoatem din adâncul nostru ceea ce e mai frumos, mai bun. Toţi vrem să trăim din când în când mai mult fericirea, să ne simţim mai aproape de idealul vieţii noastre. 

Astfel de sărbătoare este cea a trecerii într-un an nou, 31decembrie – 1 ianuarie. Nici măcar nu corespunde astronomic vreunui moment special şi cu toate acestea ea este pentru noi un eveniment deosebit. Aşa cum este adevărat că omul sfinţeşte locul, la fel putem spune că omul poate să facă sărbătoare din orice zi. 

Şi atunci, de ce să nu gândim mai amplu, de ce să nu fie toată viaţa o sărbătoare? Ne-am obişnui cu fericirea şi am zice că e ceva normal? Dar aşa ar fi firesc. Fericirea ea însăşi este cea mai firească stare a omului. Şi dacă fiecare zi ar fi o fericită sărbătoare şi tristeţea nu şi-ar mai găsi locul în sufletul nostru? Cum ar fi? De ce nu ne-am lăsa firescul din adâncul inimii să ne inunde întreaga fiinţă?

Şi haideţi să mergem mai departe cu năzuinţele, şi să dăm perioadei de trecere dintre ani adevărata ei semnificaţie – cea de iniţiere a unei vieţi superioare, de încheiere a suferinţei şi deschidere faţă de frumuseţe, lumină, puritate.

Avem acest dar special – sfinţim locul şi încununăm cu sărbătoare zilele. Suntem oameni – fiinţe deosebite în marea complexitate a Universului. Atât fericirea cât şi eşecul sunt în mâinile noastre. Ce ducem mai departe cu noi… Este o decizie pe care fiecare o ia – conştient sau nu.  

Dar să revenim la sărbătoarea Anului nou. De ce să nu o trăim în cea mai frumoasă dimensiune a sufletului nostru? Putem să mâncăm oricât, să bem orice, să fim în cel mai exotic loc din lume, dar vom trăi astfel acea fericire care nu are început şi nu are sfârşit? Acea beatitudine despre care vorbesc sfinţii? Şi dacă un singur om ar fi trăit-o, şi tot ar merita să o căutam şi noi în adâncul nostru pentru că înseamnă că există. Există!

Să ne amintim de ea, să o recunoaştem în toate clipele şi în fiecare clipă. Oamenii vin şi pleacă din viaţa noastră, lucrurile azi le avem şi mâine le putem pierde, dar ce rămâne? 

Priveşte adânc în Inima ta. Ea nu te trădează, ea este izvorul vieţii tale. Fiind mai conştient de aceasta vei fi mai apropiat de ceilalţi oameni – prin iubire, mai detaşat de suferinţă – prin înţelepciune, mai bun cu toată lumea – prin compasiune, mai puternic în faţa obstacoleleor – prin discernământ, mai plin de lumină – prin adevăr.

La Centrul de Meditaţie Kamala facem ca sărbătoarea Anului nou să fie o sărbătoare a recunoaşterii Inimii Spirituale, o sărbătoare a fericirii profunde. Medităm împreună zece zile în pura existenţă, prin pura beatitudine a purei conştiinţe – sat cit ananda. 

Şi tu, de ce nu?”

(Despre retragerea pentru meditaţie citiţi aici)

Aici vom încheia activitatea blogului AMINTESTE-TI DE SINE în anul acesta.

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi urmărit materialele prezentate. Mă bucur dacă v-au putut fi de folos. Aprecierile dumneavoastră m-au încurajat să continui ceea ce la început a fost doar o simplă sugestie a unora dintre voi.

Ne vom reîntâlni la anul şi îndrăznesc să sper că ne vom deschide mai larg sufletele şi ne vom cunoaşte mai profund.

Vă îmbrăţişez pe toţi şi vă urez să fiţi cât mai aproape de …VOI CEI ADEVĂRAŢI, pentru a asculta acea chemare sfioasă a SINELUI.

Înaltul caută Preaînaltul
Înaltul caută Preaînaltul

CRĂCIUN FERICIT ŞI …LA MULŢI ANI !

PERCEPTIA SACRALIZATA SI UNIFICATOARE A INIMII SPIRITUALE

Lumina inflorind Aici este un extras dintr-o prelegere susţinută cu ocazia unei retrageri pentru meditatia de revelare a Inimii Spirituale.
Modul în care percepem lumea fenomenală este diferit pentru fiecare dintre noi. Şi totuşi…V-aţi putea imagina posibilitatea de a percepe lumea ca făcând permanent parte din voi? Că fericirea şi nefericirea voastră este totodata şi a lumii şi că frumuseţea lumii este şi a voastră? Mai mult decât atât: Că fiecare suntem parte din sufletul acestei lumi?

Prin ce este deosebit sufletul misticului care contemplă lumea de cel al unui om obişnuit?

Conştienţa larg deschisă şi atenţia spontan integratoare a unei fiinţe evoluate spiritual facilitează o stare naturală de reverbaţie în sufletul său trezit a tot ceea ce există şi astfel întreaga lume i se revelează ca fiind sacră. Universul ghidează astfel în mod înţelept pe cel ce ştie să-şi asculte …vocea inimii…spre a recunoaşte armonia sa intrinsecă.

Şi tot din inimă irumpe şi iese la suprafaţă prin cutele sufletului toate acele aspiraţii şi doruri de cunoaştere şi înălţare. 

Ai scris vreodată despre frumuseţea şi gingăşia vreunei flori, ai cântat tu vreodată piscurilor, ţi-ai ridicat vreodată braţele spontan spre ceruri spre a le aduce ofrandă inimii tale trezite? Ai rămas să asculţi înfiorat tăcerea infinitului stelar ? Te-ai aplecat vreodată să săruţi acest pământ pentru toate câte le suportă? Ai rămas câteva clipe fără respiraţie când soarele naşte din nou zările spre a le împăca? 

Dacă încă nu ai făcut nimic din toate acestea, începe de acum privind în interior şi uimindu-te mai întâi de …minunea care eşti…