ÎNTREBAREA – UN LASER AL CONŞTIINŢEI

ÎNTREBAREA – UN LASER AL CONŞTIINŢEI

Important este să-ţi pui tot timpul întrebări. Curiozitatea stă la baza existenţei. Atunci când contempli misterele eternităţii, ale vieţii şi ale extraordinarei alcătuiri a realităţii, nu poţi decât să rămâi uimit în faţa lor. Este de ajuns dacă încerci sa înţelegi măcar o părticică a acestei taine, zilnic. Nu-ţi pierde niciodată sfânta curiozitate.” Albert Einstein

Oamenii de succes îşi pun mai multe întrebări

Calitatea vieţii noastre depinde într-o bună măsură de întrebările pe care ni le punem în mod obişnuit nouă şi celorlalţi. Procesul gândirii este un mecanism complex, dar pentru majoritatea oameni­lor se desfăşoară deter­minat de un flux automat de reacţii declanşate în urma percepţiilor fizice şi subtile care se reflectă mai apoi în diferitele planuri ale. fiinţei. Aceste percepţii sunt născute la rândul lor în urma con­tactului nostru cu anumite fenomene, fiinţe, obiecte. Totuşi, ceea ce ne orientează către acestea sunt intenţiile, aspiraţiile şi faptele noastre.

„Spune-mi ce îţi do­reşti, ca să-ţi spun cine eşti” ar putea deveni în acest context un criteriu valabil de evaluare a fiinţei noastre, precum şi a celorlalţi. Un aspect esenţial îl constituie felul în care se structurează pentru noi dorinţele şi aspiraţiile noastre, susţinute mai mult sau mai puţin de fapte.

Dacă analizăm diferenţa dintre oamenii care reuşesc şi au succes în viaţă şi cei care nu reuşesc, vom observa că cei din prima categorie şi-au pus întrebări mai profunde cu privire la viaţă şi ca urmare au găsit răspunsuri mult mai bune. Fluxul gândirii noastre reprezintă un proces care constă din întrebări şi răspunsuri, căutări şi găsiri de soluţii. Ce reprezintă în ultimă instanţă o dorinţă a noastră? O căutare de a împlini o cerinţă de un anumit ordin: fizic, energetic, emoţional, mental, spiri­tual. Acestei căutări îi corespunde mereu un şir de întrebări care, dacă sunt puse pe un anumit nivel de profunzime şi de inte­grare a fiinţei la acea realitate, permit gă­sirea răspunsurilor şi soluţiilor favorabile împlinirii ei. Procesul gândirii noastre – de la simple evaluări: „Ce reprezintă?”, „Cât costă?”, „Cum să fac?”, de la presu­puneri şi ipoteze de lucru: „Oare este po­sibil să …?”, „Dacă ar fi aşa …?” şi până la decizii şi hotărâri ferme cu privire la „Ce să fac?”, presupune întrebări şi răspunsuri.

Arta de a ne întreba

Când vrem să ne lămurim, când vrem să aflăm, când vrem să cercetăm, când vrem să descoperim, când vrem să ne vindecăm, când vrem să ne împăcăm, când vrem să analizăm, precum şi în toate căutările noastre, sub o formă sau alta, ajungem să punem sau să ne punem între­bări, însuşi procesul evoluţiei, prin învă­ţare; presupune a defini şi apoi a te între­ba. A şti să-ţi pui sau să pui întrebări in­teligente asigură întotdeauna obţinerea unor cunoştinţe sau informaţii revelatoare.

Iată câteva întrebări fundamentale la care oamenii, într-un fel sau altul caută să răspun­dă:

1. „Care este scopul vieţii?”, „De unde venim şi încotro ne îndreptăm?”, „Ce va fi cu noi după ce murim?”, „Cum putem să ne trans­formăm în bine pe noi în­şine?”, „Care este relaţia mea cu Dumnezeu?”, „Cred cu adevărat în Dumnezeu?”, „Cum să-mi trezesc şi să îmi amplific calităţile?”, „Ce presupune la modul profund cunoaş­terea de sine?”.

2. Reflectează asupra acestei întrebări: „Care sunt întrebările de bază pe care ţi le pui de obicei?” Formulează-le cât mai precis, căci ele îţi vor defini obiectul că­utărilor tale şi îţi vor revela aspectele mai puţin conştientizate ale propriei persona­lităţi. Ele sunt ca şi prietenii adevăraţi care te vor însoţi şi te vor ajuta.

3. Întrebările de calitate determină calitatea vieţii. Orice proces de transformare este precedat de noi întrebări. Noile elanuri şi energii mobilizatoare vin de la noile întrebări pe care ţi le pui. Ce întrebări noi ai putea să-ţi pui pentru a obţine un răspuns care să îţi îmbunătăţească calitatea vieţii?

4. Cum poţi folosi toate informaţiile şi cunoştinţele memorate de creierul tău? De foarte multe ori nu ne folosim de experienţele şi cunoştinţele acumulate datorită incapacităţii noastre de a ne pune întrebări prin care să ne canalizăm aptitudinile.

5. În multe situaţii, capacitatea de a obţine răspunsuri din ce în ce mai profunde este determinată de insistenţa întrebărilor tale. Ce-ai avea de pierdut dacă ai fi la fel de curios precum copiii insistenţi?

6. O întrebare bine pusă la momentul potrivit îţi poate revela o nouă per­spectivă chiar şi în cazul unei experienţe ratate. „Ce trebuie să înţeleg şi să învăţ din această situaţie?” poate fi o astfel de întrebare.

7. Prin punerea unei întrebări potrivite unui om, îl poţi ajuta să î­şi corecteze greşelile, îl poţi inspira să-şi orienteze destinul în bine. Ce întrebare ai pune unei persoane apropiate care se află într-o asemenea situaţie ?

8. Urmărind să cunoaştem mai profund anumite aspecte, întrebările bine puse transformă imediat lucrurile asupra cărora ne concentrăm.

9. Anumite afirmaţii superficiale şi neadevăruri pot ieşi la suprafaţă prin întrebări cu tâlc. Îţi aminteşti o astfel de situaţie?

10. De multe ori o întrebare de genul „De ce să nu fiu fericit chiar acum?” sau „Ce simt acum mă ajută oare să fiu mai fericit?” creează o emoţie mai intensă decât simpla afirmaţie „Sunt fericit”.

11. Îndemnul lui Iisus: „Cere şi ţi se va da” se adresează celor care vor mai mult şi sunt pregătiţi să primească mai mult. În acelaşi timp însă, ei se întreabă cum să ceară şi ce trebuie să facă pentru a primi.

12. Am vrut să fim mai profunzi sau să cunoaştem mai mult sau să avem mai mult. Alţii erau sau aveau deja. Punându-le întrebări şi aplicând soluţiile în practică, am ajuns ca ei şi chiar i-am depăşit. Iată magia întrebării.

13. Răspunsurile pe care le primeşti depind mereu de întrebările pe care ţi le pui. Descoperă întrebările specifice prin care să ajungi la o mai profundă şi amplă cunoaştere.

14. Extrage-te din situaţiile perturbatoare care ţi-au alterat luciditatea punându-ţi o întrebare „cheie” de genul – „Oare peste 7 ani acest lucru va mai conta?”. Sau – „Cum aş putea folosi această situaţie pentru a fi mai bine acum şi în viitor?”

15. Mulţi învăţaţi şi maeştri spirituali au cultivat arta introspecţiei pentru a-şi revela natura profundă. Şi tu, de ce nu? Meditează asupra acestei întrebări: „Cine sunt eu?”

16. Unele lucruri sunt sau devin mai importante decât altele, cel puţin pentru noi. Pune-ţi întrebări care să descopere valoarea unora în raport cu altele şi acţionează apoi prioritar, renunţând la aspectele mărunte. Urmă­reşte să-i ajuţi şi pe alţii în acelaşi mod.

17. Există o comoară pe care unii oameni o risipesc şi alţii o spo­resc. Aceasta este timpul. Nu te întreba des – „Cât este ceasul?”, ci întreabă-te mereu „Cum folosesc acum timpul meu şi al altora?”

18. Facem de multe ori presupuneri de genul „Este posibil” sau „Este imposibil”. Pune-ţi întrebări care nu te sabotează şi foloseşte în avantajul tău presupunerile pentru a reuşi şi nu pentru a demonstra contrariul.

19. Chiar şi când nu afli răspunsurile la întrebările tale, continuă să te întrebi şi să întrebi în cât mai multe feluri. Nu te da niciodată bătut şi le vei primi. Nu uita că fiecare răspuns există deja, totul este să pui întrebarea potrivită.

20. Există două întrebări pe care dacă ţi le-ai pune seara, înainte de culcare, te-ar ajuta enorm să-ţi conştientizezi rutina şi mediocritatea, pentru a putea apoi acţiona eficient împotriva lor: „Ce am învăţat astăzi de la viaţă?” şi „Ce am făcut astăzi bine pentru ceilalţi?”

21. La un moment dat, trebuie să nu mai pui întrebări şi să treci curajos la fapte. Numai ele îţi vor descoperi un nou orizont al răspunsurilor ce se vor căutate.

22. Nu uita că ştiinţa căutării răspunsurilor depinde de arta cu care îţi pui întrebările.

Lasă un comentariu