Meditatia influenteaza in mod binefacator parametrii fiziologici

Multe persoane au devenit interesate de abordarea practica a meditatiei. De altfel, exista multe lucrari scrise si multe informatii pe net cu privire la acest domeniu. In multe seminarii am constatat insa diferente foarte mari in abordarea spiritualitatii si respectiv a practicii yoga de catre cei ce participau. Am putut sa constat de-a lungul timpului, ca cei care frecventeaza constant cursurile de yoga sunt mult mai capabili sa inteleaga si sa deprinda cu usurinta tehnicile nou expuse. Veti spune probabil ca este firesc acest lucru pentru ca a existat o pregatire anterioara. Da, pe de-o parte este adevarat acest lucru, dar chestiunea pe care vreau sa o evidentiez este cea legata de modul preconceput (aproape de cele mai multe ori) daca nu chiar eronat, de catre cei care aveau informatii simpliste despre unele ”tehnici” preluate din carti. Atunci cand nu exista o viziune asupra caii spirituale abordate sau asupra principiilor si metodelor care stau la baza noilor invataturi spre care urmaresti sa te deschizi este imposibil sa ajungi la anumite rezultate semnificative. Exista multe neintelegeri, idei false, preconcepute,  prejudecati, multe speculatii sterile si chiar multe informatii ernate care reprezinta un fel de balast greu de ”dat jos”.

Mai mult decat atat, cei care abordeaza cu superficialitate practica meditatiei ajung mai devreme sau mai tarziu sa se confrunte cu o serie de nelamuriri care erodeaza gradat atitudinea interioara si nivelul credintei lor in beneficiile practicii meditative (de exemplu). Din aceasta cauza am urmarit sa prezint oral multe tehnici de transformare, tehnici respiratorii, metode meditative si forme de ghidare in abordarea anumitor aspecte spirituale.

Multi din cei ce ”practica” meditatia ignora faptul ca ea reprezinta o etapa superioara a pregatirii spirituale. A aborda meditatia inainte de o pregatire prealabila a  structurii fizice, psihice si mentale prezinta unele riscuri. Analogic vorbind este ca si cum cineva nepregatit ar dori sa urce la mare inaltime fara sa stie nimic din tehnica de alpinism si fara sa aiba habar de ceea ce ii este necesar pentru a ajunge acolo sus pe piscurile vesnic inzapezite. De ”jos” lucrurile par intotdeauna atragatoare si nu realizam decat arareori ce presupune cu adevarat noua ”aventura”. Iata de ce continui sa reamintesc necesitatea abordarii mai profunde atunci cand ne propunem sa integram la modul practic spiritualitatea. Nu este necesar numai sa vrei, trebuie sa si poti sa ajungi sa cunosti ceea ce iti poate asigura succesul. Acest lucru este valabil de altfel in toate domeniile.

Lasă un comentariu