DIETA MACROBIOTICA A LUI GEORGE OHSAWA -Episodul 4

PREPARAREA ALIMENTELOR PENTRU REGIMUL OHSAWA

“Bucătăria macrobiotică este pură, simplă şi delicioasă pentru cel ce este creativ şi a deprins arta de a combina Yin-ul şi Yang-ul în alimentaţie” G. Ohsawa

Recomandări preliminare

Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cerealele

  • Cerealele pe care le utilizăm la prepararea hranei trebuie să fie de o calitate cât mai bună. Folosirea cerealelor nedecorticate ne va conferi un maxim de substanţe hrănitoare şi energie, fiind preferate celor decorticate.
  • Fulgii din cereale se folosesc numai în cazul în care au fost obţinuţi prin zdrobire şi nu prin prelucrare termică.
  • Nu se folosesc cereale germinate sau germeni de cereale.

Ustensile şi aparate necesare

  • Pentru a obţine o făină integrală proaspătă, de calitate foarte bună, putem folosi o râşniţă electrică (ca şi cele pentru cafea), cu ajutorul căreia putem măcina rapid cantitatea necesară pentru câteva porţii de hrană. Înainte de râşnire vor fi eliminate pietricelele şi eventualele resturi din cereale, care pot strica aparatul.
  • Pentru obţinerea lipiilor (turtelor) din cereale vom utiliza fie o tavă, în cazul în care avem un cuptor, fie un vas dintr-un material mai gros (tuci), pentru coacerea pe aragaz sau o plită.

PÂINILE (turtele)

TURTELE DIN GRÂU

Modul de preparare:

Pentru a obţine o porţie pentru o persoană se iau 2 mâini de grâu spălat în mai multe ape, uscat rapid (dar la temperaturi care să nu depăşească 40 de grade Celsius) şi ales de impurităţile rămase după spălare. Se macină cele 2 mâini de grâu cu o râşniţă de cafea sau, în cazul în care aveţi, cu o moară electrică, aşa încât să se obţină o făină cât mai fină şi omogenă. Făina astfel obţinută se amestecă cu o linguriţă rasă de sare grunjoasă şi, adăugându-se treptat câte puţină apă, se frământă până când întreg amestecul capătă o consistenţă semisolidă şi nu se lipeşte de mână.

Se încinge tava (vasul din tuci) la foc mare, după care se lasă la foc potrivit. Se iau bucăţele din amestec şi se frământă în mână adâugându-le apă până devin moi, iau forma pe care o dorim fără a fi lipicioase. Se pun pe tava încinsă sub formă de bastonaşe cu un diametru de două degete sau de turte rotunde cu o grosime de maxim 1 deget. Se întorc din în când (la intervale de 1-3 minute, funcţie de intensitatea focului) pentru a se coace omogen. Când încep să se rumenească şi devin tari, puţin elastice, le putem da la o parte. Imediat după coacere se pun sub un şervet sau într-o oală cu capac pentru a nu se întări prea mult prin pierderea umidităţii.

Un înlocuitor pentru făina integrală:

În cazul (de excepţie) în care nu putem obţine făină integrală sau aceasta nu este de o calitate corespunzătoare, putem recurge la următoarea înlocuire: în loc de un kilogram de grâu amestecăm 600 grame de făină albă cu 400 grame de tărâţe de grâu proaspete. Acest amestec prezintă avantajul că, tărâţa fiind proaspătă, păstrează mai multe din vitaminele complexului B decât făina integrală depozitată timp de câteva luni.

TURTELE DIN HRIŞCĂ SAU MEI

Se realizează exact ca şi cele din grâu, folosindu-se făină de hrişcă sau mei (obţinută prin măcinarea boabelor cu ajutorul unei râşniţe electrice).


FIERTURILE SIMPLE

Modul de preparare:

Înainte de fierbere, cerealele se spală în apă rece, de mai multe ori, după care se elimină impurităţile existente (pietricele, paie). Se pune la fiert apa, iar atunci când a dat în clocot se adaugă cerealele. Se lasă să fiarbă la foc mic, mestecând din când în când pentru a nu se prinde.

GRAUL

Peste cantitatea de grâu aleasă, se pune o cantitate de două ori mai mare de apă şi se lasă la fiert 1,5-2 ore, culegându-se spuma. Se sărează după gust.

OREZUL

Se adaugă o cantitate de apă de patru ori cât cantitatea de orez, se sărează şi se fierbe 20-30 min, la foc mijlociu pentru orezul decorticat, 30-50 de minute pentru orezul integral. Trebuie să evităm scăderea excesivă a apei în timpul fierberii, care poate face ca orezul să se transforme într-o pastă.

MEIUL

Se fierbe adăugându-se la cantitatea de mei o cantitate dublă de apă, timp de 20-25 min (pentru meiul decorticat) şi 45-50 min (pentru meiul nedecorticat). Se poate consuma şi numai înmuiat în apă timp de 1-2 ore (fără fierbere).

HRISCA

Se fierbe într-o cantitate de apă de două ori mai mare decât cantitatea de hrişcă. Se poate consuma şi numai înmuiată în apă timp de câteva ore (fără fierbere).

Observatie:

La prepararea prin fierbere cerealele pot fi utilizate în combinaţii. Se recomandă combinaţiile dintre orez, mei şi hrişcă. Proporţiile vor fi stabilite în funcţie de preferinţele şi necesităţile individuale.

Supa de orez

Orezul se fierbe într-o cantitate de apă de şase ori mai mare decât cantitatea de orez, se sărează după gust. Timpul de fierbere este cel normal la orez: 20-30 de minute. Pentru a da mai multă consistenţă se pot adăuga şi găluşte de grâu.

Găluştele de grâu se pun la fiert în acelaşi timp cu orezul. Modul lor de obţinere este simplu: se amestecă făina de grâu integral cu apă până devine ca o pastă de consistenţă medie; din această pastă se modelează mici sfere, cu un diametru de 1-3 cm. Supa se serveşte caldă.


CREME ŞI TERCIURI

Se consumă în general împreună cu lipii sau cu adaos de cereale fierte.

Cremă de orez

Prăjiţi orezul (măcinat fin) până devine roz, luaţi-l de pe foc şi măcinaţi-l cu ajutorul unei râşniţe electrice; adăugaţi 3 pahare de apă pentru 4 linguri de făină de orez, fierbeţi 25 de minute, adăugând apă dacă mai este nevoie. Săraţi după gust.

Cremă de hrişcă

Trei linguri de făină de hrişcă se rumenesc uşor într-un vas (amestecându-se continuu), după care se adaugă trei ceşti de apă şi se fierbe până se îngroaşă. Se sărează după preferinţe.

Terci din grâu

Se pune la fiert aproximativ 1 l de apă. Când apa începe să fiarbă, se adaugă treptat (ca şi la mămăliga din porumb) făina fin măcinată din grâu integral. Tot acum se adaugă 1 linguriţă de sare. Se amestecă până la îngroşare, după care se ia de pe foc.

Terci din mei sau hrişcă

Se realizează ca şi terciul din grâu.


CEREALE PRĂJITE

Modul de preparare

Cerealele se pregătesc pentru prăjire prin spălare şi separare de eventualele impurităţi. După ce au fost spălate, se pun la prăjit fie la cuptor, într-o tavă încinsă, fie pe ochiul aragazului (într-o tigaie).

Sărarea se poate face fie după prăjire, fie prin lăsarea cerealelor înainte de prăjire la înmuiat în puţină apă cu sare circa 30 de minute. După acest interval de timp, apa se scurge şi boabele se pun la prăjit.

Orezul

Putem şti că prăjirea s-a realizat observând schimbarea culorii boabelor – capătă o uşoară nuanţă maronie.

Meiul şi hrişca

Pentru mei şi hrişcă, boabele se desfac cu zgomot în momentul prăjirii. Datorită prăjirii rapide, este necesar să fim atenţi pentru a nu le arde.

Grâul

În cazul grâului, prăjirea durează puţin mai mult decât la celelalte cereale. După prăjire, boabele trebuie să fie crocante, spărgându-se foarte uşor în gură prin mestecare.


CEREALE CRUDE (înmuiate)

Modul de preparare

Acest mod de preparare este cel mai pur şi natural, boabele menţinându-şi toate caracteristicile naturale.

Este cel mai rapid de realizat pentru hrişcă, care are o rezistenţă a cojii mai mică. Procedeul constă în lăsarea boabelor (acoperite) într-un vas cu apă, un interval de timp adecvat. Este foarte important ca timpul cât boabele rămân în apă să fie suficient de mic (hrişcă 1-2 ore, mei 1-2 ore, grâu 3-4 ore) astfel încât boabele să se înmoaie, FĂRĂ A ÎNCEPE GERMINAREA. Apariţia unui mic punct alb pe boabele de grâu este semnul începerii germinării, proces prin care predominanţa energetică a acestui aliment se transformă, devenind extrem Yin.

ATENŢIE! În cazul în care se ajunge la germinare, efectele devin contrare celor scontate prin acest regim (datorită amplificării energiilor de tip Yin). Dacă din neatenţie s-a ajuns la această situaţie (a germinării) cerealele nu vor fi consumate!

Meiul (decorticat) şi hrişca pot fi consumate şi în stare crudă (fără înmuiere sau alt gen de preparare), cu condiţia să fie bine spălate.


SUGESTII PENTRU REALIZAREA CU UŞURINŢĂ ŞI MAXIMĂ EFICIENŢĂ A REGIMULUI

Cunoaşterea ne conferă puterea de a acţiona pentru a ne transforma viaţa în bine, repede şi eficient”

Pregătirea pentru începerea regimului

Indiferent de motivul pentru care abordăm acest regim (pentru purificare, regenerare fizică şi interioară, amplificarea energiei Yang, reglare ponderală, ca adjuvant în vindecarea unor afecţiuni sau pentru armonizare globală a propriei fiinţe), realizarea lui în concordanţă cu tipul nostru constituţional va face ca efectele benefice să apară fără întârziere. Această adaptare a dietei la propria noastră structură trebuie să înceapă chiar înainte de momentul intrării propriu-zise în regimul alimentar, printr-o perioadă pregătitoare de 1-2 săptămâni.

Spre deosebire de nivelele mai subtile, înalte, ale fiinţei, cum sunt cel psihic şi mental, unde orice schimbare (o bucurie sau o supărare mai intensă) se resimte foarte rapid, fiind de natură să ne modifice aproape instantaneu “calitatea” unei zile sau săptămâni, în cazul corpului fizic manifestarea efectelor hranei are loc într-un timp mult mai îndelungat. Tocmai datorită acestei inerţii mai mari care apare în cazul corpului, este bine ca adaptarea pentru un nou regim să se realizeze treptat, cu atât mai mult în cazul celor care au folosit multă vreme în alimentaţie carne, produse sintetice, zahăr etc., pentru a se putea declanşa un proces de „învăţare” a corpului cu noile condiţii de hrănire. Pregătirea este recomandată, de asemenea, celor care realizează pentru prima oară o schimbare de alimentaţie de acest tip sau celor care, realizând regimul Oshawa, au avut dificultăţi în a se adapta la acest mod de hrănire.

Cu 7-14 zile înaintea începerii regimului, vor fi introduse treptat în alimentaţia zilnică cele 4 cereale, gătite la început cu legume (morcovi, ceapă, pătrunjel), ulei şi sare, în diferite combinaţii. Alimentele astfel gătite vor constitui una dintre mesele principale ale zilei.

Pentru cei mai “legaţi” de obiceiurile alimentare, în perioada ce precede regimul, una dintre mesele zilei va fi compusă numai din cereale, preparate ca şi în regim.

Tot în acest interval, vor fi reduse şi chiar eliminate alimentele sintetice, cu adaosuri de coloranţi şi conservanţi. Evitarea gusturilor tari (excesiv dulce, excesiv sărat etc.) va determina o rafinare a percepţiei gustative, necesară pentru obişnuirea cu gusturile mai subtile ale cerealelor şi acceptarea deplină a acestei alimentaţii.

1 comentariu

Lasă un comentariu