CUM SA POSTIM?

Cum sa postim?

Intrarea în post

Mulţi oameni, când vine vremea să intre în post, par că stomacul lor va fi sub împresurare îndelungată. De aceea au grijă să-l încarce cât se poate cu mâncare şi băutură.” Sfântul Ioan Gură de Aur

Seara, înainte de intrarea în post, se recomandă să se mănânce foarte uşor: lapte, salate, fructe Yang, pentru ca stomacul să nu fie încărcat în timpul nopţii şi organismul să se poată odihni bine. Dacă se mănâncă târziu, în cantitate mare, dimineaţa apare starea de oboseală, de amorţeală, limba este încărcată şi se simte un gust neplăcut în gură. Procesul de eliminare a toxinelor se realizează mai mult timp şi, în loc să ne bucurăm pe întreaga durată a zilei de post de prospeţimea şi uşurinţa corpului, vom resimţi, mai ales la începutul zilei, senzaţiile de disconfort, mai ales în zona abdominală, greutate în mişcări, lentoare în gândire etc. În plus, hrănirea copioasă şi cu poftă în seara dinaintea postului conduce la o impregnare mentală (mai mult sau mai puţin conştientă) a momentelor din ziua următoare cu o atitudine de „fiinţă înfometată”, ceea ce va îngreuna mult integrarea spirituală a repausului alimentar. Dimpotrivă, atunci când seara mâncăm uşor, dimineaţa corpul este vioi, sprinten, mişcările sunt mai rapide şi mai precise, gândurile mai uşor de controlat şi ne vom realiza toate activităţile în forţă, siguri pe noi, cu o stare de bună dispoziţie molipsitoare.

Reguli pentru ziua de post:

  • durata postului este de 24 de ore, de la ora 0 la ora 24.
  • pe parcursul acestui post se poate consuma doar apă (nici un alt aliment). Pentru a beneficia de efectele acestui post (şi nu ale altei cure) este exclusă folosirea oricăror alte adaosuri cum ar fi: sucurile de fructe, infuziile îndulcite, cafelele amare ori alte stimulente, etc.
  • cu excepţia persoanelor cu ţesut adipos foarte abundent ori cu retenţie de apă în ţesuturi, este necesar să se bea minim 1 litru de apă în ziua de post. În zonele urbane unde apa este de o calitate îndoielnică este de preferat folosirea apei de izvor, a apei minerale naturale (plată sau carbogazoasă) sau, şi mai bine, a apei distilate. Înainte de a fi consumată, apa poate fi energizată prin folosirea cănilor magnetice, a piramidei sau prin simpla expunere la soare. Se bea încet, în linişte, înghiţitură cu înghiţitură, căutând să remarcăm valenţele ei vitalizante şi purificatoare.
  • cei care ţin pentru prima oară post negru trebuie să se menajeze, fără a face eforturi fizice prea mari sau bruşte, fără a se expune la frig sau la căldură excesivă vreme îndelungată.
  • în timpul zilei de post este strict contraindicată menţinerea unei stări de letargie, somnolenţă ori angoasă cauzată de foamea care ar putea apărea sau care deja a apărut. Găsirea unor activităţi care să capteze atenţia şi să canalizeze creator resursele lăuntrice este cea mai bună soluţie de a „rezista” micilor rigori ale acestei forme de post.

Reguli la ieşirea din post:

Unii oameni, când ies din post, par că au petrecut o perioadă foarte îndelungată de foame de la care de-abia s-au salvat. De aceea se îndreaptă fără nici o măsură spre mese şi mâncare, par că vor să piardă, prin mâncarea fără saţ, tot ce au câştigat prin post”. Sfântul Ioan Gură de Aur

Respectarea corectă a alimentaţiei în perioada de revenire după post are o foarte mare importanţă, deoarece, de cele mai multe ori, cele mai spectaculoase rezultate de vindecare apar abia atunci. Dacă în această perioadă de ieşire din post se comit abuzuri sau erori, este posibil ca rezultatele să nu mai apară.

  • Mai ales în cazul în care realizaţi pentru prima oară un astfel de post sau sunteţi la început în utilizarea acestei metode, este bine ca prima masă să fie constituită din legume proaspete consumate de preferinţă sub formă de salată. Cele mai indicate legume în această direcţie sunt varza şi morcovii. Se poate realiza din acestea o salată la care se poate adăuga puţină zeamă de lămâie. În cazurile persoanelor care realizează frecvent perioade de post, beneficiind de o structură fizică mult mai pură poate fi acceptabilă consumarea la ieşirea din post a unei salate din fructe proaspete îndulcite cu puţină miere.
  • la jumătate de oră după ingerarea salatei se poate consuma şi alt fel de hrană cu excepţia: cărnii şi a preparatelor din carne, alcoolului, cafelei şi produselor cu cofeină (cum ar fi băuturile de tip cola), prăjelilor, margarinei, conservelor, mâncărurilor complicate, grele.
  • alimentele care nu sunt strict contraindicate, dar care ar fi bine să fie evitate sunt: zahărul, băuturile şi dulciurile cu conservanţi, coloranţi, aromatizanţi, corectori de gust sintetici, supele “instant”.
  • laptele, untul, arahidele, alunele, nucile, susanul, ouăle şi alte alimente vitalizante şi nutritive vor fi consumate numai începând cu a doua masă.
  • se revine la regimul de alimentaţie normal în două zile.

După post, mesele vor fi regulate, îndestulătoare, şi în acelaşi timp vor fi atent dozate. Un regim alimentar foarte bogat în calorii care urmează unui post în care s-a produs o scădere rapidă în greutate, este dăunător pentru organism atât sub aspectul formei, cât şi al stării de sănătate.

Pe de altă parte, în această perioadă se vor evita schemele rigide de realimentare, ele fiind individualizate după starea bolnavului şi durata postului.

Cui îi este recomandat postul complet de o zi?

Această formă de post mai este numită şi repausul alimentar complet. Este indicată în primul rând celor care simt nevoia de dezintoxicare, care vor să-şi menţină mintea în stare de veghe, care urmăresc continuu transformarea şi purificarea, pentru păstrarea şi amplificarea disponibilităţilor afective, mentale, volitive, creatoare. El este indicat şi pentru cei care au tendinţe de îngrăşare, de pierdere a supleţei şi a agilităţii. De la o anumită vârstă, această formă de post este un remediu excelent pentru a menţine supleţea corpului şi flexibilitatea gândirii.

Un mijloc simplu pentru a ne da seama cât de necesar ne este postul complet este acela de observa noi înşine câteva simptome. De exemplu, dacă reziduurile eliminate de intestine şi prin transpiraţie au un miros neplăcut puternic, putem fi siguri că suntem sau vom fi bolnavi, chiar dacă boala nu s-a manifestat încă, fizic sau psihic. Mai ales atunci este indicat să postim. Mirosul corporal depinde foarte mult de hrana pe care o consumăm, dar şi de stările psihice prin care trecem. Dacă vom urmări cu atenţie, vom observa că atunci când suntem anxioşi sau supăraţi, furioşi sau geloşi, mirosul corporal se schimbă în mod neplăcut. Postul complet nu numai că va conduce la purificare fizică accelerată, dar, prin menţinerea unei atitudini interioare corespunzătoare, va armoniza şi starea lăuntrică pe termen lung. În general, oamenii nu înţeleg importanţa purificării şi atunci corpul este obligat să o facă singur, folosind mecanismele de urgenţă. Apare uneori ca din senin febră, ne curge nasul sau avem erupţii pe piele, dureri de cap, palpitaţii, senzaţie de leşin, dar toate acestea nu sunt altceva decât mijloace naturale de purificare la care organismul apelează atunci când este forţat de împrejurări (adică atunci când este urgentă nevoie). Aceste fenomene neplăcute nu dovedesc altceva decât prezenţa unei mari încărcări cu impurităţi, de care astfel scăpăm. Nimeni nu a murit pentru că a postit din când în când, dar foarte mulţi oameni au murit şi continuă să moară datorită lăcomiei şi supraalimentării. Pentru că este ceva nou, poate fi la început ceva deranjant pentru organism, dar acesta este un semn bun. Dacă putem suporta puţină neplăcere şi ne continuăm cu încredere postul, vom vedea că în scurt timp tulburările interne fac loc unei liniştiri extraordinare.

Nu trebuie aşadar să judecăm postul după primele sale efecte neplăcute, pentru că dacă suntem prudenţi, nu va exista nici un pericol; dimpotrivă, oamenii care se simt tulburaţi atunci când postesc, sunt exact aceia care au cea mai mare nevoie de post: tulburarea este dată de cantitatea însemnată de reziduuri vărsate brusc în sânge şi apoi eliminate. Oamenii ignoranţi îşi imaginează că postul îi va slăbi şi le va da un aspect nesănătos şi neplăcut. Acest lucru poate fi adevărat la început, dar apoi totul se schimbă: ne mişcăm mult mai uşor, pielea devine mai strălucitoare şi devenim mult mai plăcuţi la privire. Dacă nu cunoaştem limbajul Naturii, ne putem speria de moarte la cel mai mic disconfort. Putem gândi că aceste efecte sunt semnele unui grav pericol şi începem să mâncăm, după care totul devine ca la început. Cum perturbările dispar mai mult sau mai puţin atunci când începem să mâncăm, tragem concluzia că am avut dreptate în întreruperea postului, dar în realitate nu este deloc aşa. Este bine să avem încredere şi răbdare şi să realizăm că, de-a lungul a mii de ani, nenumăraţi oameni de pe tot globul au postit măcar o zi pe săptămână întreaga viaţă şi nu au păţit nimic rău, dimpotrivă au beneficiat imens. Numai frica şi ignoranţa împiedică oamenii să postească şi să se regenereze astfel cu rapiditate.

Dacă suntem serios interesaţi de purificarea fiinţei noastre, trebuie să învăţăm să gândim altfel decât până acum. Dacă nu ne simţim în formă într-o primă perioadă, nu trebuie să ne îngrijorăm, ci să continuăm până când încetează tulburările, lucru care se petrece de cele mai multe ori în scurt timp. Tulburările însoţesc în mod firesc acţiunea naturală de eliminare a impurităţilor din organism, iar cel mai bun lucru este să aşteptăm liniştiţi până când se realizează aceasta, focalizându-ne preponderent şi plini de încredere asupra transformărilor binefăcătoare pe care le va aduce postul în fiinţa noastră.

Refuzând să aşteptăm, facem aceeaşi greşeală ca oamenii care iau pastile pentru a-şi opri febra. Aceasta îi poate face să se simtă mai bine pe moment, dar a coborî febra în mod nenatural nu face decât să ascundă simptomele şi pregăteşte calea pentru o boală mult mai serioasă. Este mai bine să lăsăm organismul să acţioneze singur: când este supraîncărcat, el reacţionează făcând tot ce poate pentru a elimina cât mai repede reziduurile.

Cui îi este contraindicat postul complet de o zi?

În general puţine sunt persoanele care să nu reziste la un post de 24 de ore pe săptămână. Postul este contraindicat persoanelor cu o vitalitate extrem de redusă, cu o glicemie scăzută, în convalescenţă. În cazul gastritei hiperacide, această cură, de la caz la caz, poate produce neplăceri, dar se poate dovedi şi extrem de benefică.

Câteva secrete ale acestei metode

  • cele mai bune rezultate cu acest post se ating prin includerea sa în regimul de viaţă, o dată pe săptămână (este preferabil să se menţină aceeaşi zi, de exemplu vinerea), ca o obişnuinţă
  • o ieşire din post gradată, respectând fiecare etapă este o metodă sigură de control a apetitului
  • urmaţi exemplul animalelor – atunci când sunt bolnave nu mănâncă, ci îşi direcţionează toată energia spre vindecare. În cazul unor boli cu manifestări acute cum ar fi gripele, cistitele, infecţiile de toate felurile, ţineţi o zi de post în care să vă administraţi remediile naturale prescrise de terapeut şi veţi vedea că perioada de boală va fi scurtată spectaculos.

BENEFICII ŞI AVANTAJE ALE POSTULUI COMPLET DE O ZI

  • este accesibil marii majorităţi a oamenilor, chiar şi celor ce nu sunt într-o foarte bună formă din punct de vedere al vitalităţii
  • datorită faptului că efectele de purificare şi dezintoxicare a organismului sunt cumulative, în condiţiile realizării unui post complet de o zi pe săptămână, reuşim ca într-un an să beneficiem de avantajele excepţionale a 52 de zile de post
  • postul complet de o zi ne pregăteşte organismul pentru a putea realiza posturi cu durată mai mare (de 3,5,7,10 sau mai multe zile)
  • în condiţiile unei alimentaţii lacto-vegetariene echilibrate, adecvată din punct de vedere cantitativ şi calitativ constituţiei noastre, postul complet de o zi pe săptămână prezintă avantaje de excepţie în menţinerea tonusului, a vigorii şi tinereţii. Dacă suplimentar se realizează şi alte cure de purificare sau 3-4 posturi mai lungi de-a lungul anului putem fi siguri că se vor declanşa procese ample de vindecare şi chiar reîntinerire a organismului
  • postul de o zi realizat cu consecvenţă, săptămânal, ne poate prelungi viaţa. Procesele de îmbătrânire sunt mult încetinite datorită unei constante detoxifieri a organismului.
  • tenul devine curat şi capătă un aspect strălucitor
  • eventualele mirosuri corporale neplăcute (transpiraţia, mirosul respiraţiei etc.) sunt îndepărtate gradat (aceste procese sunt mult mai pregnante în cazul postului de mai multe zile)
  • Unele afecţiuni aflate în stare incipientă (în categoria cărora cele mai frecvente sunt gripele, răcelile, afecţiunile febrile, afecţiuni ale pielii, diferite tipuri de alergii alimentare sau la factori din mediu etc.) pot fi diminuate şi chiar complet eliminate
  • vederea se îmbunătăţeşte şi privirea devine mai clară şi mai strălucitoare
  • simţurile sunt activate considerabil ceea ce permite o trăire mult mai plenară a senzaţiilor ce provin din mediul exterior în special prin gust şi miros, dar şi prin văz, auz şi chiar pipăit.
  • Apetitul devine gradat mult mai echilibrat; apare o selectivitate benefică în ceea ce priveşte alegerea hranei pe care o vom consuma în afara perioadei de post. Se constată astfel că alegem firesc alimente care sunt adecvate constituţiei noastre; vom tinde să ne orientăm spontan către o hrană tot mai naturală şi mai pură (mai puţin prelucrată şi fără adaosuri de substanţe chimice).
  • Metabolismul va tinde de asemenea să se regleze astfel încât vom putea constata cu bucurie că greutatea corporală se va modifica într-un sens armonios. Astfel, cei care au tendinţe spre îngrăşare sau obezitate vor constata o reducere gradată a greutăţii în timp ce persoanele cu un fizic mai slăbuţ şi o greutate corporală mai redusă vor constata amplificarea poftei de mâncare, a vitalităţii şi chiar a greutăţii corporale. Aceasta este una dintre acţiunile profund reglatoare pe care postul le determină datorită reintegrării gradate a fiinţei într-o armonie superioară, în armonia Naturii.
  • În perioada postului mintea se menţine clară şi liniştită; este o ocazie foarte bună pentru a studia şi a învăţa (excepţia e constituită de perioadele de adaptare la post, în care pot să mai apară turbulenţe mentale simultan cu procesele mai intense de eliminare a toxinelor)
  • Trăirile psihice negative, gândurile sau preocupările obsedante care pot adesea să acapareze o mare parte din energia noastră psihică vor dispărea gradat odată cu eliminarea focarelor de rezonanţă din corp (acumulările nocive, toxinele depuse pe diferite nivele). Postul devine astfel o ocazie extraordinară de înălţare interioară, în care putem experimenta stări de pace profundă, euforie, afectivitate intensă, trezirea aspiraţiei către idealuri înălţătoare, dorinţa de transformare a propriei fiinţe într-un sens benefic, rugăciune ardentă, apropiere de Dumnezeu.

Lasă un comentariu