A SOCIALIZA NU POATE REPREZENTA UN SCOP ÎN SINE

În această expunere sunt explicate unele tendinţe şi atitudini pe care le manifestăm adeseori spontan unii faţă de alţii. Latura socială a naturii umane se dezvoltă de multe ori în mod artificial fiind expresia unei personalităţi egocentrice. Chiar şi în cazul socializării caritabile cu scopul de a colecta şi distribui resurse, de multe ori există acel interes de a proiecta propria imagine pentru a atrage atenţia, pentru a fi recunoscut şi apreciat, pentru a realiza noi contacte şi relaţii care în viitor să te ajute sa-ţi dezvolţi acţiunile. O fiinţă care trăieşte mult la nivelul egoului simte nevoia afirmării cu orice preţ a propriei imagini şi toţi ceilalţi ar putea reprezenta oglinzi virtuale care să-i amplifice şi să-i reflecte apoi imaginea pe care el doreşte să o impună în mentalitatea comună.

Am subliniat mai multe idei ce ne pot ajuta să înţelegem ce înseamnă a da şi a primi, a ajuta sau a ”face” bine. Una dintre ele este însă esenţială. Nu este cazul să facem din ”a da” lucruri exterioare sau a socializa pentru aşa-zisul bine al oamenilor un scop în sine pentru că s-ar putea ca nici noi să nu ştim care este acel bine.

Pe de altă parte, atunci când are loc o veritabilă trezire a conştiinţei de sine, aceasta duce la necesitatea firească de a intra în comuniune, de a colabora, de a împărtăşi, de a dărui şi de acţiona în spiritul unităţii. Nu există vreun interes sau vreo dorinţă ascunsă de recunoaştere şi apreciere şi spontaneitatea actului este impulsionată de către sufletul trezit al acelei fiinţe. Nu facem acţiuni caritabile pentru a fi sau a deveni cineva. Accentul nu cade pe ”a face” pentru ”a fi”. Este exact invers. Acea stare de ”a fi” centrat, prezent şi conştient simultan de tine şi de ceilalţi te conduce în mod necesar spre acţiona integrat şi armonios ajungând de multe ori să răspunzi intuitiv spontan nevoilor celor din jurul tău.   Ceea ce noi putem oferi cu adevărat celorlalţi prin interacţiune nu poate fi decât darul conştiinţei noastre trezite, o prezenţă vie şi deschisă ce poate reverba sensibil la sufletul celui de lângă noi.

5 comentarii

  1. Buna seara,va amintiti de mine?Daca nu,nu e nimic,e bine si asa:”un anonim”…cineva,o fiinta ce isi aduna puterile prin acest mesaj personal,si emite un strigat disperat de ajutor….Contrar opiniilor unanime,cum ca as fi o fiinta puternica,un pic(sau un pic mai mult)bizara…in momente de tacere(eu cu mine)simt ca imi explodeaza inima din neputinta de a ma adapta societatii…nu stiu,sunt capabila sa rezonez cu dumneavoastra,ori cu alte suflete luminate,insa continui sa traiesc intr-o societate umana de cele mai multe ori,botita,iar asta ma face sa sufar enorm.E vina ta,ati putea spune,”nu ai invatat nimic despre liberul arbitru si despre ”draga de ea-vaca”:)…poate ca da,poate ca nu.Insa,ceva mai presus de mine ,ma face sa am credinta ca este cu mult mai mult…..Stiti???Se spune ,ca…adevaratii maestrii te gasesc ei pe tine(intr-un mod sau altul),iar atunci cand te gasesc,comunica cu tine in inima ta…(m-am oprit din scris,am oftat si am gandit:”poate nu va intelege,posibil nici sa nu citeasca,ca apoi sa continui…)Intrebare:ce poate face o fiinta a carei inima se descompuna in infinite bucatele din iubire instanta si neconditionata ptr.semeni?Ce poate face o fiinta ce nu stie a asteapta raspunsul bumerangului?…….:)(un zambet trist!)Nu e deloc simplu si nici comod.Va multumesc pentru atentie,o seara asemeni inimii dumneavoastra ,va doresc!

    1. O fiinţă care optează să rămână fidelă glasului inimii care o învaţă mereu şi mereu să ierte şi să o ia de la capăt continuand sa ramână neboţită de ceilalţi îşi afirmă şi îşi fortifică totodată natura sa reală. Nu suntem o fiinţă fizică care din când are câte o trăire spirituală, ci suntem cu adevărat spirit care se manifestă şi într-o structură fizică. Este mai greu la început dar pe măsură ce se trezeşte această conştienţă superioară nu te mai identifici cu drama existenţială a lumii. Participi la jocul lumii dar nu te mai laşi acaparat prin tot felul de identificări şi ataşamente de ea. (Este valabil chiar şi pentru cei apropiaţi.Căci mai ales ei sunt cei care ne vulnerabilizează căci am vrea să fim luaţi în considerare de ei. Pentru că le vrem chiar ”binele”).
      Nu înseamnă nicidecum să te tragi deoparte ci să percepi şi să integrezi lumea de pe nivelul nou la care te afli. Cred că până acum v-aţi dat seama (poate şi prin suferinţă) că nu putem schimba unele evenimente, realităţi şi chiar fiinţe chiar dacă ne sunt aproape. Dar ceea ce în mod clar putem face fiecare dintre noi este să schimbăm modul în care le percepem. Să schimbăm într-un sens superior atitudinea pe care o avem faţă de ele. Şi, ca orice joc nou, trebuie să-i dedicăm întreaga noastră atenţie până când noua atitudine devine natural spontană. De exemplu, când vedeţi un lucru neplăcut, să începeţi să vă puneţi întrebarea: Cine este cel ce trăieşte acum discomfortul emoţional? Şi veţi remarca că în realitate nu partea cea mai profundă a fiinţei este cea care suferă ci aceea componentă de suprafaţă a structurii psiho-mentale cu care v-aţi identificat până acum şi în care s-au fortificat unele convingeri eronate. Şi începeţi lucrul cu propria structură. Ceea ce urmăresc să fac este să vă încurajez să continuaţi în lucrarea cu propria fiinţă. Şi aici, poate fi nevoie de o metodă mai clară care să vă ajute în procesul trezirii conştiinţei. Şi aş dori să nu uitaţi că atunci când, chiar şi facând aceste lucruri, viaţa vă mai dă o lovitură şi ajungeţi în genunchi, aceasta este o postură minunată pentru rugăciune. Cu prietenie, vă doresc ca zâmbetul dumneavoastră (trezit de minunarea în faţa prezentului ce mereu vă surprinde) să înfrumuseţeze din nou lumea.

  2. P.S-Intreband Universul…primesc urmatorul raspuns:”Poti gasi ca structura materiala a situatiei este, pe de o parte, dezvoltata cu grija in timp (are o intreaga istorie), dar pe de alta parte, este chiar pe marginea unei prapastii adanci. Se pare ca nu exista cale de intoarcere, mersul inainte e singura iesire, iar solutia poate fi chiar „saltul in gol”. Poate fi o calatorie solitara, dar vei descoperi noi profunzimi ale experientei, pe care ti le puteai imagina doar. Structuri vechi si riscuri adanci.”…(:)..doare!)

    1. Îmi cer scuze că nu v-am răspuns până acum. Apreciez faptul că aţi conştientizat aceste aspecte. Mă bucur că ceea ce este postat pe blogul Aminteşte-ţi de sine! vă este de folos. Că vă trezeşte anumite întrebări.Aceasta dovedeşte sensibilitate şi deschidere spirituală. Vă rog nu fiţi însă supărată (pe lume şi pe viaţă) pentru că lucrurile nu stau aşa cum v-aţi dori. În afară de foarte, foarte puţini oamenii, aproape toţi suntem supuşi greşelii prin identificarea cu egoul. Cei care cu adevărat se trezesc din punct de vedere spiritual ajung să înţeleagă şi să accepte faptul că totul are o cauză. Ori în momentul în care ştii aceasta nu mai poţi fi surprins de manifestarea slăbiciunilor umane. Ba mai mult, putem privi la acestea cu multă compasiune. Nu cu tristeţe şi nu cu părere de rău. Ce ar fi viaţa unui înţelept care cunoaşte în profunzime natura umană şi o vede atât de vulnerabilă, slabă şi capricioasă? O viaţă tristă şi însingurată, cu frustrări şi păreri de rău pentru că oamenii greşesc? Sau o viaţă caracterizată de înţelegere şi acceptare, toleranţă dar nu slăbiciune, bunătate dar nu prostie? Să continuăm să fim alături de cei care încă greşesc şi să dovedim prin propria noastră viaţă un alt mod de existenţă. Şi vă asigur că în felul acesta nu ne vom îndepărta de natura umană, de propria noastră natură, de Dumnezeu existent în fiecare făptură. Vă doresc să aveţi o viaţă frumoasă şi curată iluminată de spiritul etern pur. Cu prietenie, Liviu Gheorghe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s