CONCENTRAREA MENTALA IN YOGA (DHARANA) – Ep. 1

Intrucat exista un interes real al multor persoane fata de modalitatile de transformare spirituala propuse de sistemul Yoga, voi aborda in mai multe episoade domeniul consacrat metodelor de dezvoltare a concentrarii mentale pe aceasta cale.

4 comentarii

    1. O singură condiţie elimină obstacolul din calea concentrării: A continua cu perseverenţă antrenamentul.
      Nu este cazul să disperaţi.
      Amintiţi-vă că atunci când cu adevărat aţi vrut aţi dat dovadă de focalizare.
      Antrenamentul în concentrare poate da greş dacă există doar o abordare mecanică, rece şi strict raţională.
      Pe de altă parte dacă antrenamentul este realizat la ”cald”, cu alte cuvinte, chiar să existe o intenţie profund motivată mental dar dublată de toată susţinerea inimii
      atunci concentrarea apare de la sine.
      Să vă dau un exemplu:
      Dacă mama voastră ar fi în pericol, aţi reuşi să vă adunaţi, să vă focalizaţi şi să vă concentraţi resursele fizice, energetice , psihice şi mentale spre a acţiona în vederea înlăturării acelui pericol. Poate că aţi acţiona instinctual sau intuitiv, nu are importanţă. Ce a existat acolo a fost dovada unei simultane orientări lucide şi conştiente într-o singură direcţie. Importantă pentru dumneavoastră. Aici este concentrare ”la cald”
      Până când nu o să vă transpuneţi din punct de vedere motivaţional la acest nivel ”cald„ nu veţi avea ”starea” adecvată.
      Nu este suficient să vrei să te concentrezi, ci să vrei de aşa natură încât să te transpui în experienţa directă pe care o susţii o anumită perioadă de timp.
      Mulţi vor să obţină puterea concentrării dar se împiedică de …propria lor minte. Natura minţii comune este să se mişte. Natura minţii unificate cu inima este contemplaţia concentrată şi tăcută în pace.

      Şi acum să trecem la treabă:
      Vă propun ca timp de 10 zile să realizaţi următoarea tehnică foarte simplă:
      Pe cât posibil la aceeaşi oră, vă aşezaţi liniştită pe un scaun sau într-o postură adecvată şi urmăriţi ca timp de 10 minute să rămâneţi liniştită şi să observaţi ce se întâmplă cu mintea dumneavoastră. Observaţi cum gândurile apar, se fortifică, se dezvoltă sau se estompează. Unele dispar, altele rămân ca într-un plan secundar şi dacă le hrănim cu atenţia noastră se dezvoltă şi …tot aşa.
      Este foarte interesant să constataţi din ipostaza de martor felul în care gândurile vin şi pleacă. Rămâneţi din ce în ce mai mult observator al activităţii mentale şi pe cât posibil nu ”hrăniţi” gândurile care vin. Cu alte cuvinte nu le acordaţi atenţie. Lăsaţi-le să vină, priviţi-le detaşat şi remarcaţi că ele tind să dispară. Rămâneţi cât mai conştientă.
      S-ar putea să constataţi că apare un …spaţiu din ce în ce mai mare între gânduri, un fel de pauză între ele, ceea ce vă va arăta că există momente în care pur şi simplu nu aveţi nici un gând. Aceasta este o mare descoperire pentru că până acum aţi crezut că mintea este cea care zămisleşte gânduri, iar acum constataţi că există în continuare o minte lucidă şi conştientă cu din ce în ce mai puţine gânduri. Există o minte mai liniştită, un fond de linişte precum un cer senin, pe care din când în când apar apar nişte nori – gândurile. Dar esenţa minţii este de fapt fundalul – liniştea şi pacea dintre gânduri.
      După ce dezvoltăm această capacitate de a deveni martorul minţii şi activităţii sale zămislitoare de gânduri, veţi putea trece la următoarea etapă: CONCENTRAREA
      Eu vă urez succes şi vreau să ştiţi că toţi cei care au urmărit să se antreneze în concentrare au trecut şi prin faza pe care o descrieţi dumneavoastră:
      Mintea doreşte concentrarea dar nu ştie încă cum să o facă. Este firesc. Dacă nu ştim despre natura minţii şi a gândului mai nimic şi noi vrem să concentrăm gândul cum credeţi că vom reuşi? Este necesară mai întâi observarea lucidă şi detaşată a propriei minţi. Faceţi-o şi scrieţi-mi după 10 zile, pentru a trece la etapa următoare.
      Dacă nu o faceţi, nu mai îmi scrieţi vă rog pentru că s-ar putea ca pentru dumneavoastă ”concentrarea mentală” să fie doar o …curiozitate care sună bine, dar care în faza aceasta mai mult vă agită mintea decât v-o linişteşte.
      Sper din toată inima să existe şi un …va urma. Vă susţin şi vă încurajez să continuaţi.

      1. Multumesc pentru raspuns. Ceea ce spuneti mi se pare foarte clar. O sa incerc exercitiul propus de dv.

      2. Mă bucur că vreţi să continuaţi şi vă încurajez în această direcţie. Pentru a putea deveni stăpânul propriei fiinţe trebuie să ”îmblânzim” mintea. Să ne-o facem prietenă, să o cunoaştem. Şi când vrem să fie activă să fie puternică şi concentrată, când vrem să ne mai lase în pace – să ne lase în pace. La propriu, nu la figurat.
        Mult succes.!

Lasă un comentariu