TEHNICA DE PURIFICARE

KUNJALA – GESTUL ELEFANTULUI

Poate v-ati intrebat frecvent ce se poate face rapid si eficient in situatia in care ne simtim „incarcati”, avem o indigestie, tensiuni in zona abdominala, digestie proasta, disfunctii hepatice sau biliare. Raspunsul este de a stimula impulsul natural de eliminare a ceea ce produce perturbarea la acel nivel. De cate ori nu ati eliminat prin voma continutul stomacului cand ati suferit anumite probleme? Dincolo de patologia specifica care poate caracteriza anumite afectiuni, totusi actul reflex de a vomita, desi este asociat cu suferinta si complexul simptomatic specific, arata capacitatea organismului nostru de a reactiona pentru a elimina toxicitatea existenta in stomac. In lumea animalelor  acest reflex de eliminare este frecvent intalnit si face parte din mecanismul de aparare fata de un nivel mare de toxicitate existent in stomac. In medicina traditionala indiana AYURVEDA, considerata pe buna dreptate o veritabila –  „Stiinta a vietii” – sunt descrise multe modalitati de purificare a organismului prin metode naturale.

VAMANA DHAUTI – cunoscuta si sub numele de KUNJALA sau Gestul elefantului este o astfel de modalitate care poate, atunci cand este realizata constant, sa asigure purificarea si armonizarea energiilor la nivelul zonei abdominale.  „Vamana” inseamna „a elimina pe gura” iar „dhauti” inseamna „purificare” sau „curatire”. Mai precis, este vorba de o „spalatura” abdominala pe care o facem cu ajutorul apei. Mai intai este absorbita si apoi eliminata.

A voma (a elimina pe gura continutul stomacului) reprezinta din aceasta perspectiva actul constient la care poate recurge un om, pe de o parte pentru a indeparta ceea ce ii creeaza „greata” sau felurite indispozitii abdominale, si pe de alta parte, de a produce in timp o veritabila curatare si purificare abdominala, o „retrezire” a focului digestiv, o stare de sanatate la nivelul acesta. Iata in continuare o prezentare a acestui procedeu asa cum a fost descris si de catre medicul A. Van Lysebeth care la randul sau a practicat cu rezultate deosebite metodele sistemului  HATHA YOGA.

Lasă un comentariu