A CONTINUA SA INVETI DESPRE TINE

Dincolo de tot ceea ce invatam acasa si la scoala, in afara a ceea ce cunoaştem si descoperim practicandu-ne meseria pentru care ne-am pregatit exista inca foarte multe lucruri pe care nu le stim. Si, de cele mai multe ori, ceea ce nu cunoastem ne poate afecta.

Daca ar fi sa ierarhizez ce este cu adevarat esential sa cunoastem in viata, la baza tuturor sistemelor de cunostinte as aseza ca temelie cunoasterea de sine. De ce? Pentru ca aceasta cunoastere reala cu privire la cine suntem noi ne fundamenteaza si ne orienteaza apoi corect propria existenta.  Ne centreaza interior si totodata ne aseaza intr-un raport armonios cu semenii nostrii si cu universul exterior.

Din nefericire nu exista un sistem institutionalizat care sa puna accentul pe tipul acesta de invatare si ceea ce se intampla in cel mai bun caz are de-a face cu o educatie nesistematica dogmatica si rigida bazata mai mult sau mai putin pe unele norme morale si etice.

De-a lungul timpului am cunoscut foarte multe persoane competente, educate si cu un simt al moralitatii deosebit, dar vă pot spune ca lectiile de viata foarte compexe nu le-au ocolit nici pe ele. Nestiinta lor in faţa acestora se datora lipsei unei veritabile cunoasteri launtrice. Dezvoltarea lor nu trecea dincolo de structura atat de vulnerabila a personalitatii. Multe resurse importante zaceau inca in intuneric si nu puteau fi aduse la suprafata spre a fi folosite.  

Dupa ce incepeau sa practice yoga, ceva fundamental se producea pentru majoritatea dintre ei. Transformarea interioara ii facea mult mai capabili sa actioneze armonios in raport cu diferitele conjuncturi.  Acea stapânire de sine se instaura gradat si exista un raspuns optim in diferitele situatii. Reactia instinctuala, furia, nerabdarea, tensiunea, grijile sterile, dramatismul competitional si obsesiv lasa locul unei adecvate integrari in care conştienţa, comunicarea si dialogul aprofundeaza nivelul unei cunoasteri proaspete si vii lipsita de prejudecati si stereotipuri.

Asa cum ştiti multi, Yoga este un sistem de cunostinte teoretice si practice care are in centrul sau omul si evolutia sa. Suntem ajutaţi sa ne cunoastem profund recurgand la modalitatile adecvate. Practica progresiva ne conduce gradat spre a descoperi acel spatiu interior al constiintei de sine.

Rezultatele unei practici corect abordate continua sa confirme si in ziua de azi faptul că Yoga a depasit proba timpului si ca necesitatea ei se justifica mai mult ca oricand.

Suntem la inceputul unui nou an de curs si va invit pe toti cei care doriti sa faceti un salt in planul cunoasterii de sine sa participati la cursurile de Hridaya Yoga sustinute in cadrul Centrului de Meditatie si Yoga KAMALA.

Vezi aici si un alt articol interersant: Meditatia si Yoga in Romania

 

 

Lasă un comentariu